Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
POVIJEST

HRVATSKA KROZ POVIJEST

Više od 3700 umjetnina darovao je Domovini i hrvatskom narodu Ante Topić Mimara
7. travnja 1898. - Rođen Ante Topić Mimara
 
 
Ante Topić Mimara
 

 

Hrvatska kroz povijest

 

 

 

Više od tri tisuće i 700 umjetnina smještenih u zgradi bivše Gimnazije na zagrebačkom Rooseveltovu trgu, današnjem muzeju koji nosi donatorovo ime, darovao je Domovini i hrvatskom narodu Ante Topić Mimara. 


Taj čovjek cijeli je svoj život posvetio umjetnosti - bilo njezinu stvaranju kao slikar, ili njezinu očuvanju kao vrstan restaurator i kolekcionar te u konačnici kao veliki darovatelj zbirke svjetske važnosti po raznolikosti umjetničkih djela i stilskih razdoblja od pretpovijesti do 20. stoljeća. 

...

Ante Topić Mimara rođen je 7. travnja 1898. u selu Korušici, u Dalmatinskoj zagori. Pometnja Prvoga svjetskog rata odvela ga je, kao austrougarskog vojnika, na europska bojišta. Nakon demobilizacije 1918. započinje u Rimu Mimarin kozmopolitski život.

Tada se ponovno budi mladenačka ljubav i nagon za skupljanjem starina.

U te godine seže i kupnja prvoga umjetničkog predmeta - iznimno vrijednoga aleksandrijskog staklenog kaleža s prikazom dobrog pastira u tehnici fondo d'oro, koji je danas u Mimarinoj zbirci. 

- sadržaj se nastavlja -

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

U Rimu studira slikarstvo i to će znanje kasnije koristiti u restauriranju brojnih umjetnina što ih nabavlja diljem svijeta. A godine provedene u Parizu i Berlinu, za Drugoga svjetskog rata, bit će za Mimaru vrijeme mukotrpnoga rada i brige za očuvanje već iznimno vrijedne i brojne zbirke. Antwerpen i Maroko tek su neke od postaja gdje nalazi privremeno utočište kolekcija koje neprestano obogaćuje novim djelima Rafaela, Velasqueza, Rubensa, Rembrandta, Renoira, egipatskom i mezopotamskom plastikom, bogatom zbirkom kineske umjetnosti i tisućama drugih vrijednih predmeta.

Početkom 60-ih trajno se nastanjuje u Salzburgu u Austriji, no većinu vremena boravi u Zagrebu u svome gornjogradskom stanu. 

Ideju o darovanju zbirke hrvatskom narodu Mimara iskazuje već 1948. donacijom stotinjak djela Strossmayerovoj galeriji. Posebnom darovnicom iz 1973. ostavlja u nasljedstvo umjetnine, za muzej kakvoga, po njegovim riječima, između Beča i Istanbula nema. Njegovo otvorenje u srpnju 1987. nije doživio. Mimara je preminuo nekoliko mjeseci prije, 30. siječnja iste godine.

 

Foto: 1. Izvor

teren ljubovo

 

 

 

 

 Priredio: Mario Mehaković

Izvor: HRT

 

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

UCM

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 369 gostiju i nema članova online

A- A A+
Korona virus je:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com