Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
POVIJEST

HRVATSKA KROZ POVIJEST

Intervenirali pripadnici specijalne Antiterorističke jedinice Lučko i varaždinskih „Roda“ te domicilne jedinice za posebne namjene
7. lipnja 1991. - Pobuna u Lepoglavi
 
 
Lepoglava
 

 

Hrvatska kroz povijest

 

 

 

7. lipnja 1991. okončana je dvodnevna pobuna zatvorenika u Lepoglavi. 

Zbog nehumanih uvjeta u lepoglavskoj kaznionici izbilo je nekoliko pobuna tijekom 20. stoljeća, a prva veća koju je morala ugušiti vojska bilježi se još 1903. Kaznionica je osnovana 1854. u nekadašnjem samostanu pavlina, što je rijetkost, s obzirom na to da djelovanje lepoglavskih pavlina čini temelj hrvatske kulturološke i akademske povijesti. 

...

U prvom razdoblju uvjeti boravka u kaznionici bili su krajnje nehumani. Nakon raspada Austro-Ugarske, režimi kraljevina SHS i Jugoslavije, zatim NDH i na kraju socijalističke Jugoslavije, kaznionicu su upotrebljavali i za političke neistomišljenike. Brojni poznati Hrvati boravili su u Lepoglavi, među ostalima Josip Broz Tito, kardinal Alojzije Stepinac i Franjo Tuđman

U posljednjim danima prije razdruživanja Hrvatske i Jugoslavije u Lepoglavi je izbila pobuna. Povod za nezadovoljstvo bili su loši uvjeti, strogoća čuvara, ali i nezadovoljstvo jer nedavna amnestija nije obuhvatila veći broj zatvorenih. Dobro organizirani pobunjenici zarobili su skupinu od dvanaest zatvorskih čuvara i u središnjem dijelu zatvorske zgrade izazvali požar. Tražili su smjenu direktora zatvora te zahtjevali da ih obiđu najviši dužnosnici Vlade, Sabora i Ministarstva pravosuđa. 

Nakon dva dana talačka je kriza završila, ali tek nakon što su intervenirali pripadnici specijalne Antiterorističke jedinice Lučko i varaždinskih „Roda“ te domicilne jedinice za posebne namjene.

Pobuna u Lepoglavi izbila je u vrlo nezgodno vrijeme začetka formiranja hrvatske vojske i preustroja policijskih snaga.

No pripadnici specijalnih jedinica policije učinkovitom intervencijom pokazali su da će u skoroj velikosrpskoj agresiji biti važan čimbenik u obrani suvereniteta napadnute Hrvatske.

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

 

Foto: 1. scrshot HRT

teren ljubovo

 

 

 

 

 Priredio: Mario Mehaković

Izvor: HRT

 

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

UCM

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 242 gostiju i nema članova online

A- A A+
Dijaspora treba imati više zastupnika u Saboru od manjinaca:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com