Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
POVIJEST

HRVATSKA KROZ POVIJEST

1901. u Zagreb dovezao prvi automobil, za purgere tada čudnovatu kočiju bez konja
11. travnja 1871. - Rođen Ferdinand Budicki
 
 
Budicki
 

 

Hrvatska kroz povijest

 

 

 

Danas pomalo zaboravljeni zagrebački bravar i trgovac Ferdinand Budicki početkom 20. vijeka slovio je kao neponovljivi sportski rekorder i začetnik mnogih tadašnjih novotarija. 

Rođen 11. travnja 1871. u siromašnoj novoveškoj obitelji nije se mogao okoristiti ni bogatstvom niti plemenitim podrijetlom. No, imao je rijetke sposobnosti koje su od njega stvorile nenadmašnog idola svog vremena.

...

Godine 1896. prokrstario je biciklom cijelu Hrvatsku i Sloveniju, a već iduće godine prošao je više od 17 tisuća kilometara na pustolovnom putu po ne baš sigurnim cestama Europe i Sjeverne Afrike. 

Nedugo nakon toga otvorio je trgovinu bicikla i druge tehničke robe. No, najveća mu je zasluga što je 1901. u Zagreb dovezao prvi automobil, za purgere tada čudnovatu kočiju bez konja. Prvo benzinsko zagrebačko čudo bio je lijepi, omanji Opelov automobil koji je na Berlinskoj izložbi dobio prvu nagradu. Budickom se taj opel svidio i zbog drugog razloga: bio je star dvije i pol godine, već rabljen, i zato mnogo jeftiniji. 

Budicki je brzo razvio posao s prodajom automobila ali i nastavio sa svojim ludorijama. Prvi se popeo automobilom na Sljeme, letio balonom, a Zagrepčani mu mogu biti zahvalni što je osnovao taksi-službu i prvu autoškolu. 

Godine 1910. zemaljska vlada odlučila je da se svaki vozač mora podvrgnuti ispitu. Ferdinand Budicki najprije je naučio voziti članove ispitnog povjerenstva, a zatim je sam, kao prvi Zagrepčanin, položio ispit i dobio vozačku dozvolu broj jedan.

Umro je 1951. u osamdesetoj godini. Njegovi poznanici poumirali su prije njega, ali ga je njegov najveći prijatelj – automobil – preživio, okružen mnogim blistavim potomcima!

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

 

Foto: 1. mojzagreb.info

teren ljubovo

 

 

 

 

 Priredio: Mario Mehaković

Izvor: HRT

 

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

UCM

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 532 gostiju i nema članova online

A- A A+
Podržavate li najavljeno uvođenje eura u RH?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com