Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
POVIJEST

HRVATSKA KROZ POVIJEST

Autor melodije hrvatske himne 'Lijepa naša domovino'
8. prosinca 1821. - rođen Josip Runjanin
 
 
Josip Runjanin
 

 

Hrvatska kroz povijest

 

 

 

Vojni časnik, glazbeni amater i autor melodije hrvatske himne Lijepa naša domovino Josip Runjanin rođen je 8. prosinca 1821. godine u Vinkovcima. 

 

Podrijetlom je bio iz pravoslavne obitelji, školu je pohađao u Vinkovcima i Srijemskim Karlovcima nakon čega se odlučio za vojničko zvanje.

...

U vojsci Habsburške Monarhije dosegao je čin potpukovnika (njem. Oberstleutnant), a tijekom karijere sudjelovao u ratnim pohodima, osobito u Italiji. Kao predstavnik Prve banske pukovnije ušao je 1865. godine u Hrvatski sabor.

 

Tridesetih godina 19. stoljeća u Rijeci je guvernerov tajnik, mladi Zagrepčanin Antun pl. Mihanović, iz dokolice pisao pjesme.

Među njima napisao je i jednu od 56 stihova koju je Gaj objavio u ožujku 1835. u  Danici. Bila je to Lijepa naša domovina, oda ljepoti hrvatske zemlje, pisana štokavštinom. Ta će pjesma postati hrvatskom himnom i dobivati sve veću moć u narodnoj svijesti.

Ona će donijeti slavu još jednom stvaraocu. Bio je to Josip Runjanin, koji se rodio u Vinkovcima 8. prosinca 1821. godine. Kao carski kadet Runjanin je služio u Glini, gdje je često zalazio u društvo ilirskih rodoljuba koji su održavali književne skupove i čitali radove ilirskih pisaca. Ondje je Runjanin prvi put čuo Mihanovićevu pjesmu Horvatska domovina. Kao rođenom štokavcu, stihovi su mu odmah prirasli srcu te je na njih skladao melodiju.

Ta je pjesma pod nazivom Hrvatska himna pjevana prvi put prigodom otvorenja Hrvatsko-slavonske izložbe u Zagrebu 1891., kada nijedan od autora više nije bio živ. Runjanin je glazbenu izobrazbu stekao kod vojnoga kapelnika u Glini, a svirao je i glasovir. U vojničkom je zvanju bio vrlo savjestan i napredovao je do potpukovnika. 

Runjanin je autor još nekoliko melodija, od kojih je osobito popularna bila Ljubimo te naša diko, skladana na temelju motiva arije iz Donizettijeve opere Ljubavni napitak. Ta skladba ima podnaslov Hrvati svome banu, a spjevana je u čast Josipu Jelačiću.

Nakon umirovljenja povukao se iz javnoga života, otišao je živjeti u Novi Sad, a umro je 2. veljače 1878. godine.

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

 

Foto: 1. wikipedia.org

teren ljubovo

 

 

 

 

 Priredio: Mario Mehaković

Izvor: DPCM/wikipedia.org/povijest.hr/HRT

 

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

UCM

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 567 gostiju i nema članova online

A- A A+
Vaš izbor VBA:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com