Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
 
POVIJEST
Hrvatska kroz povijest
Istaknuta portretistica elite, fotografkinja kraljevske obitelji i jedna od najistaknutijih hrvatskih fotografkinja
10. srpnja 1887. - Rođena Antonija Vajda Kulčar

 

Antonija Vajda Kulčar

 

Hrvatska kroz povijest

 

 

 

 

Istaknuta portretistica elite, fotografkinja kraljevske obitelji i jedna od najistaknutijih hrvatskih fotografkinja Antonija Vajda Kulčar, poznatija kao Tonka, rodila se 10. srpnja 1887. u Varaždinu. 


Iako je malo tko poznaje po pravom imenu, mnogi u svojim obiteljskim albumima imaju fotografije iz ateliera ''Foto Tonka''. Slavni atelier bio je mjesto na kojem su nastajale vrhunske portretne fotografije te okupljalište zagrebačkih umjetnika. 

...

Tonka je ostavila velik trag u dokumentiranju društvenog i kulturnog života međunarodnog Zagreba, kao njegova glavna društvena kroničarka. Fotografski zanat učila je u u atelieru Rudolfa Mosingera, a usavršila se u Zavodu za fotografiju, svjetlotisak i gravuru u Muenchenu te atelijerima u Beču i Berlinu. U Zagrebu je 1917. preuzela ''atelijer za modernu fotografiju i slikovnu umjetnost'' na ondašnjem Trgu Franje Josipa I., današnjem Tomislavovu trgu, pod imenom ''Olga'', a ubrzo se i udala za bivšeg vlasnika atelijera Artura Kulčara

Desetak godina poslije modernizirala je fotografski salon i preselila ga u negdašnji slikarski atelijer Vlaha Bukovca, pod imenom''Tonka''. Nakon smrti supruga Artura Kulčara udala se za akademskog slikara Jašu Pruta. Bila je i jednom od najboljih dvorskih fotografkinja dinastije Karađorđevića. Snimala je realistične i idealizirne portrete slijedeći aktualne fotografske smjerove. Snimke joj se odlikuju istančanim ukusom, pronicavim zapažanjem, psihološkom karakterizacijom, slikovitošću, posebno namještenim držanjem tijela i ruku te vještim baratanjem svjetlom. Godine 1955. preselila se u Rogašku Slatinu gdje je imala podružnicu, a ondje je i umrla 1971. Njezino ime desetljećima je bilo sinonim za kvalitetnu portretnu fotografiju te pri spomenu i danas izaziva nostalgiju za minulim vremenom.

 

 

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 


 

Foto: 1. scrshot HRT

teren ljubovo

 

 

 

 

 Priredio: Mario Mehaković

Izvor: HRT

 

 
 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

UCM

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 382 gostiju i nema članova online

A- A A+
Korona virus je:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

DOMOLJUBNI PORTAL - 2019 - CrneMambe.hr