Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
 
POVIJEST
Hrvatska kroz povijest
Postoje sumnje da je bila riječ o ubojstvu koje je naručio bečki dvor
18. studenog 1664. - Poginuo Nikola Zrinski

 

Nikola Zrinski

 

Hrvatska kroz povijest

 

 

Jedna od najtragičnijih smrti u hrvatskoj povijesti dogodila se na današnji dan 1664., a snašla je hrvatskog bana Nikolu VII. Zrinskog.


On se toga kobnog jutra uputio prema Kuršanečkom lugu na Dravi u blizini Čakovca, ne sluteći da će ga do kraja dana u 44. godini ubiti vepar. No, postoje sumnje da je bila riječ o ubojstvu koje je naručio bečki dvor.

...

Naime, Nikola je potjecao iz bogate i utjecajne obitelji koja je stoljećima imala ključnu ulogu u hrvatskom kraljevstvu prema Mađarima i Habsburgovcima pa ne začuđuje da su unatoč lojalnosti Zrinskih obiteljski interesi često bili u suprotnosti s vladarskima.

Tako se Nikola zajedno s bratom Petrom i ugarskim plemićima, pobunio protiv odluke kralja Leopolda da nakon pobjede kod Monoštora, Vašvarskim mirom da poraženim Turcima više nego što je bilo potrebno, uključujući neke oslobođene hrvatske i ugarske posjede. Zbog toga je plemstvo ustalo protiv centralističkih težnji bečkog dvora u poznatoj zrinsko-frankopanskoj uroti.

No, Nikola Zrinski ugled i moć nije stekao samo kao junak u borbi protiv Turaka i nasljednik obitelji Zrinski nego i obrazovanjem, za koje su se nakon smrti njegova oca brinule mnoge znamenite osobe poput protonotara Stjepana Patačića i zagrebačkog biskupa Petra Domitrovića.

Nikolino široko obrazovanje nije se očitovalo samo u politici nego i u književnom radu. Ostao je najpoznatiji kao autor djela Sirena Jadranskoga mora koje je s mađarskog na hrvatski preveo njegov brat Petar. Mađarski pjesnik, ali, kako je i sam rekao - Hrvat prije svega, autor je i prvog epa na mađarskom jeziku - Propast Sigeta, koji se smatra vrhuncem mađarske barokne književnosti.

 

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 


 

Foto: 1. Izvor

teren ljubovo

 

 

 

 

Priredio: Mario Mehaković

Izvor: HRT

 

 

 

UCM

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 190 gostiju i nema članova online

A- A A+
COVID-19: Hoćete li se cijepiti?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com