Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
 
Žrtva, koju su podnijeli za slobodu i pravdu hrvatskog naroda nije bila uzaludna
U Austriji obilježena 346. obljetnica pogubljenja Zrinskog i Frankopana
 

 

Zrinski i Frankopani

 

Novosti iz svijeta
 
 

Mimohodom i polaganjem vijenaca na grob i na mjesto smaknuća te misom zadušnicom  u katedrali u Bečkom Novom Mjestu u Austriji je  u nedjelju obilježena 346. obljetnica pogubljenja hrvatskih velikana  Petra Zrinskog i Frane Krste Frankopana.

 

Dvojica hrvatskih velikana pogubljeni su u Bečkom Novom Mjestu, 60-tak kilometara od Beča 30. travnja 1671. kao čelnici protuhasburške urote, kojom su nastojali  spriječiti  centralističke  i germanističke težnje  Bečkog dvora  na štetu strateških interesa hrvatskih i mađarskih feudalaca.

...

U prigodnim govorima naglašeno je da se tradicionalnim okupljanjem Hrvata iz domovine i hrvatskih sunarodnjaka u Austriji odaje počast velikanima hrvatske povijesti banu Petru Zrinskom i knezu Frani Krsti Frankopanu, kojima je hrvatski identitet, neovisnost i sloboda bio glavni cilj.

 

U ime gradonačelnika Bečkog Novog Mjesta  nazočne je pozdravio gradski savjetnik za kulturu i turizam Franz Piribauer rekavši da je važno poštivati svoju  i korijene ali i razumijeti različita povijesna stajališta, jer je to preduvjet za zajedničku gradnju  budućnosti.

Zrinski i Frankopan izraz su povijesne istine i neprolaznog sjećanja” naglasila je u prigodnom govoru  hrvatska veleposlanica u Austriji  Vesna Cvjetković.

 

 

 “Žrtva, koju su podnijeli za slobodu i pravdu hrvatskog naroda nije bila uzaludna. Povijesna zbivanja koja su uslijedila to su potvrdila”, rekla je.

 
 Foto: 1. mso.hr

Autor: UCM

Izvor: HINA

Novosti iz svijeta

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 248 gostiju i nema članova online

A- A A+
Korona virus je:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com