Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
POVIJEST

HRVATSKA KROZ POVIJEST

Vlado Gotovac: Umrijet će u pustoši svog mrtvog srca!
29. kolovoza 1991. - Prosvjed majki protiv rata
 
 
Prosvjed majki protiv rata
 

 

Hrvatska kroz povijest

 

 

 

“Umrijet će u pustoši svog mrtvog srca!” – poručio je generalima JNA hrvatski pjesnik Vlado Gotovac u glasovitom govoru na velikom skupu održanom 29. kolovoza 1991. u Zagrebu. 

 

Govorio je majkama koje su ustale protiv generala JNA te osnovale pokret pod imenom “Bedem ljubavi”. Udružile su se kako bi izvukle svoje sinove iz JNA koja im je produljila služenje vojnog roka.

...

Tisuće majki iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Kosova i Srbije stigle su u Beograd i ispred Generalštaba iznijele pet zahtjeva: otpuštanje vojnika kojima je istekao jednogodišnji vojni rok; premještanje vojnika kojima još nije istekao vojni rok u matične republike kako bi ondje odslužili ostatak; povlačenje Armije u vojarne; aboliciju svih vojnih bjegunaca; te, što je najvažnije, povratak mira u ratu što ga je izazvala velikosrpska agresija.Građani Hrvatske pratili su 29. kolovoza konvoj majki cijelim putem do Beograda.

No iz Beograda su počeli stizati glasovi o lošim postupcima prema majkama, o tome da ih zlostavljaju vojni policajci. Ukratko, generali su ih prevarili. Nisu prihvatili njihove zahtjeve, odveli su ih u Dom garde na Topčideru, nitko im se službeno nije obratio, a iz medija pristup su imali samo srpski novinari.

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

 

Ujutro 30. kolovoza razočarane i iscrpljene majke vraćale su se u Zagreb.

Dočekale su ih tisuće Zagrepčana koji su prosvjedovali ispred Komande Pete vojne oblasti. Od protekloga dana smjenjivali su se govornici, ugledni javni i kulturni djelatnici. Tomislav Ivčić izveo je “Stop the war in Croatia”.

Jedino svjetlo u tim trenucima bio je poziv majkama u Bruxelles, u sjedište Europske unije, kako bi pred europskim moćnicima iznijele svoje zahtjeve protiv Hrvatskoj nametnutog rata.

 

Foto: 1. scrshot HRT

teren ljubovo

 

 

 

 

 Priredio: Mario Mehaković

Izvor: HRT

 

 
 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

UCM

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 292 gostiju i nema članova online

A- A A+
Dijaspora treba imati više zastupnika u Saboru od manjinaca:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com