Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
POVIJEST

HRVATSKA KROZ POVIJEST

Josip Juraj Strossmayer: Time ćete najbolje sačuvati ime hrvatsko, time najsjajnije prodičiti svoju domovinu Hrvatsku
1.rujna 1894. - Osnovana Hrvatska bratska zajednica
 
 
Hrvatska bratska zajednica
 

 

Hrvatska kroz povijest

 

 

 

Hrvatska bratska zajednica, ili Croatian Fraternal Union, najstarija je i najveća potporna udruga hrvatskih iseljenika u SAD-u i Kanadi. 

Šest dobrotvornih društava ujedinilo se u Hrvatsku zajednicu još 2. rujna 1894. u Allegheny Cityju koji je sada dio grada Pittsburgha u američkoj državi Pennsylvaniji. No tek nakon 40- tak godina, 1926. na izvanrednoj Konvenciji u Clevelandu, zajednici se pripojilo još nekoliko iseljeničkih društava, pa je tada službeno utemeljena današnja Hrvatska bratska zajednica. 

...

Seoba stanovništva iz hrvatskih krajeva počela je još u XV. stoljeću. U prekomorske zemlje otišlo je do sredine XIX. stoljeća oko 13.000 Hrvata. Novi, jaki val iseljavanja zabilježen je pod pritiskom snažne germanizacije i mađarizacije, a još više Hrvata iselilo se za vrijeme vladavine jugoslavenskoga velikosrpskog režima. Put iz domovine u tuđinu mnogima je obećavao sreću i rješenje teških životnih prilika. Osnivanje Hrvatske bratske zajednice pozdravio je u svoje vrijeme i đakovački biskup Josip Juraj Strossmayer riječima: "Time ćete najbolje sačuvati ime hrvatsko, time najsjajnije prodičiti svoju domovinu Hrvatsku.”

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

Tijekom više od stoljeća postojanja, Hrvatska bratska zajednica odigrala je veliku ulogu među doseljenicima u očuvanju nacionalnih posebnosti te u pomaganju i trajnoj povezanosti s matičnom zemljom.

U najtežim povijesnim trenucima pružala je veliku materijalnu i moralnu potporu Hrvatima u domovini. To je osobito došlo do izražaja tijekom Domovinskog rata, kao i poslije u procesu priznanja novostvorene hrvatske države i njezine afirmacije u SAD-u.

 

Foto: 1. scrshot HRT

teren ljubovo

 

 

 

 

 Priredio: Mario Mehaković

Izvor: HRT

 

 
 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

UCM

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 234 gostiju i nema članova online

A- A A+
Dijaspora treba imati više zastupnika u Saboru od manjinaca:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com