Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
 
POVIJEST
Hrvatska kroz povijest
Napuštanje Lore posljedica je poraza Jugoslavenske ratne mornarice sredinom studenog 1991. kada je general Kadijević zapovijedio napad na Split
4.1.1992. - JNA napustila splitsku ratnu luku Lora

 

Luka Lora

 

Hrvatska kroz povijest

 

 

Uvečer 4. siječnja 1992. posljednji pripadnici JNA napustili su svoje jako uporište na području Splita – ratnu luku Lora, jedan od najvećih simbola moći bivše jugomornarice.

 

Posljednji oficiri i vojnici iz Lore isplovili su trgovačkim brodovima “Sveti Stefan” i “Alba,” te vojnim transportnim brodom “PO 91” kojim je prije nekoliko dana iz Bara, Visa i Lastova dovezeno 250 tona oružja i streljiva, koje je trebalo vratiti hrvatskoj Teritorijalnoj obrani.

... 

Bio je to jedan od uvjeta iz prije potpisanog sporazuma u Žitniću o iseljavanju i odlasku pripadnika Jugoslavenske armije iz Splita.

Ostale obveze odnosile su se na razminiravanje vojarne u Žrnovnici i ratne luke Lora te podmirivanje komunalnih dugova.

Napuštanje Lore posljedica je poraza Jugoslavenske ratne mornarice sredinom studenog 1991. kada je general Kadijević zapovijedio napad na Split. Tom prilikom jugomornaricu je dočekao neočekivan napad sa Šolte koji je oštetio razarač “Split”.

Ratna flota bila je prisiljena povući se prema jugu, međutim ondje ih je dočekala još jača topnička paljba s Korčule i Pelješca. U pomoć je pristiglo i Jugoslavensko ratno zrakoplovstvo, ali uzalud.

Na kraju su dva manja broda potopljena, osam ih je oštećeno, a srušena su i tri borbena zrakoplova. U rukama jugovojske ostala je još samo ratna luka Lora, ali bez ratnih brodova. No i ona se uskoro morala evakuirati.

Objekte u Lori preuzele su postrojbe Hrvatske ratne mornarice, koje su morale preuzeti i zadaću razminiravanja. Objekti u Lori bili su građevinski ispravni. No mornarički elektronički zavod bio je u cijelosti opljačkan, a preostali vozni park uglavnom uništen. Sve što se moglo odnijeti, odneseno je, a ono što je preostalo, oštećeno je ili uništeno.

Lora, nekada oličenje vojničke urednosti, postala je golemo smetlište. Pristanište u kojem su se vezivale podmornice, raketni čamci, topovnjače, torpedni i ophodni brodovi, jedrilice i školski brod “Galeb” bilo je pusto.

Hrvatska zastava u Lori podignuta je na svečanosti sljedećeg dana.

 

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 


 

Foto: 1. scrshot HRT

teren ljubovo

 

 

 

 

Priredio: Mario Mehaković

Izvor: DPCM/Hrvatski vojnik

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

UCM

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 302 gostiju i nema članova online

A- A A+
Dijaspora treba imati više zastupnika u Saboru od manjinaca:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com