Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

SVIJET

Pošta je objavila da je u seriji poštanskih maraka "postavljena pogrešna karta Hrvatske i drugih zemalja regije i da se zbog toga povlači cijela tiraža od 6000 maraka"

 
NDH
 

 

Novosti iz svijeta

 

Srbija je u subotu uručila prosvjednu notu otpravniku poslova Sjeverne Makedonije, nakon što je u toj zemlji izdana poštanska marka s kartom Hrvatske iz doba NDH, ističući da takvi pokušaji povijesnog revizionizma "grubo narušavaju" odnose Beograda i Skoplja.  

 

Makedonija je, kako su prenijeli mediji, uoči Dana Europe 9. svibnja, tiskala seriju poštanskih maraka "Sjeverna Makedonija u EU", među kojima i marku posvećenu Hrvatskoj kao zemlji predsjedateljici EU-a, ali s pogrešnom kartom, onom NDH.

...

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije u prosvjednoj noti kaže da se radi o "pokušaju povijesnog revizionizma" koji "grubo narušava" bilateralne odnose Srbije i Sjeverne Makedonije i suradnju i stabilnost čitave regije.

Ministarstvo je izrazilo "najoštriji prosvjed povodom tiskanja i izdavanja poštanske marke na kojoj se nalazi geografska karta fašističke Nezavisne Države Hrvatske", te zatražilo da se sporna poštanska marka odmah povuče iz opticaja te da vlada Sjeverne Makedonije najoštrije osudi taj potez.

Pošta je objavila da je u seriji poštanskih maraka "postavljena pogrešna karta Hrvatske i drugih zemalja regije i da se zbog toga povlači cijela tiraža od 6000 maraka".

Ta državna tvrtka izrazila je žaljenje zbog greške, navodeći da je cilj bio da se izrazi zahvalnost Hrvatskoj kao predsjedavajućoj zemlji EU-u za podršku koju Zagreb pruža Skoplju.

U srbijanskoj noti se navodi da ministarstvo "objavljivanje takve poštanske marke, i to na Dan pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu, shvaća kao neprijateljsku provokaciju usmjerenu protiv teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije i kao uvredu za cijeli srpski narod koji je u koncentracijskih logorima te iste NDH stradao u stotinama tisuća".

 

 

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: Hina

 

 

Novosti iz svijeta

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 296 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com