Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

PRESS
Domovinski rat

Zbog svojih posebnosti teško je usporediti s bilo kojom ratnom postrojbom Hrvatske vojske, a ipak se o njoj ne zna gotovo ništa

 
Planinska satnija Velebit
 

 

PRESS

 

 

 

U emisiji "Dobro jutro, Hrvatska", predstavljena je monografija "Planinska satnija Velebit".

Gostovali su autor monografije, povjesničar Tomislav Šulj te Ivan Host, zamjenik zapovjednika Planinske satnije Velebit.

...

Inače, monografija će službeno biti predstavljena večeras u Hrvatskom državnom arhivu, a povod je 28. obljetnica osnivanja postrojbe "Planinska satnija Velebit".

Pripadnici Planinske satnije Velebit bili su gotovo u potpunosti Zagrepčani. Zbog svojih posebnosti teško je usporediti s bilo kojom ratnom postrojbom Hrvatske vojske, a ipak se o njoj ne zna gotovo ništa.

Pripadnici Postrojbe okupili su se u jesen 1991. godine u Zagrebu i po zadaći otišli na planinu Velebit, i bili prvi koji su branili Velebit od velikosrpske agresije, iako s vojničkim pozivom nisu imali dodirnih točaka.

 

Planinska satnija VelebitAgresija na Republiku Hrvatsku motivirala je brojne civile, tako i zaljubljenike u planine, da se uključe u obranu domovine.

Hrvatski alpinisti, speleolozi, planinari i gorski spašavatelji, dragovoljno su se uključili u obranu Hrvatske i stavili u službu Domovine. Hrvatske planine bile su njihov drugi dom, a od 1991. i bojišnica na kojoj su djelovali.

Knjiga je zamišljena kao poseban, drugačiji projekt u odnosu na monografije koje su dosad objavljene o postrojbama iz Domovinskog rata.

Naime, knjiga, monografija će biti objavljena na dva jezika (hrvatskom i engleskom) i tako biti dostupna ljubiteljima planina i vojne povijesti i izvan granica Hrvatske.

Priredio: Mario Mehaković

Izvor: HRT

 

 Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

UCM

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 269 gostiju i nema članova online

A- A A+
Dijaspora treba imati više zastupnika u Saboru od manjinaca:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com