Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
RATOVI

U VIHORU RATA

"Nitko se nije nadao da će uslijediti izdvajanja i ubijanja"
Bolna ispovijest vukovarske majke
 
 

 

U vihoru rata

 

 

Anica Jugec Vukovarka je koja već dugo živi na zagrebačkoj adresi. U svom trešnjevačkom stanu, kaže, živi sama, a život joj uljepšavaju dvije unuke koje joj je podarila kćer.

 

Da je bilo sreće i pravde, Anica bi danas čuvala i djecu svoga sina.

...

 

Ali nije bilo tako. Njezin sin Vjekoslav (19) je 19. studenog izdvojen  kolone i ubijen.

Istom tom tužnom, odlazećom kolonom –  koračao je i njegov otac Josip.

 

Otac i sin u istoj koloni

“Hodao je ispred našeg sina i povremeno se okretao kako bi bio siguran da je još uvijek među ljudima, a on bi mu mahnuo. Onda se jednom okrenuo, i više ga nije vidio. Pitao je ostale vide li njegovog sina, a oni su ga tješili da je sigurno negdje na kraju kolone.

Međutim, nije ga vidio ni u autobusima koji su vozili zarobljenike u logore”, drhtavim glasom prisjeća se majka svog 19-godišnjeg sina, pripadnika Turbo voda kojeg je, ispostavit će se naknadno, prokazao netko od susjeda iz Borova Naselja.

“Već smo 15. studenog znali da je gotovo”, vratila se sjećanjem nekoliko dana unazad Anica Jugec.

“Bili smo svi zajedno u mom podrumu, u Ličkoj ulici 40. Bio je to ogroman podrum, pa sam zajedno sa ostalima čekala sudbinu.

Ipak, tri dana prije pada Vukovara, rekli su nam da se spakiramo i odemo u ‘obućaru’. Tamo smo zajedno sa Srbima čekali neki normalan rasplet… Nikako se nitko nije nadao da će uslijediti izdvajanja i ubijanja.”

 

Rekli im da je u Commercu požar, pa ih zarobili

Anica se prisjeća kako su njezin sin i suprug do tada cijelo vrijeme bili u borbama, te kako su se konačno svi sreli u obućari:

“Bili smo zajedno, ali je onda došla vijest da gori Borovo Commerc, pa su muškarci, među kojima moj sin i suprug, otišli gasiti požar. I više se nisu vratili… Kada su nas izveli, više nije bilo nigdje nikoga, a ja sam se nadala da su u Mitrovici. Međutim, moj sin je tada već bio strijeljan”.

Anica je preko Bijeljine i Brčkog stigla do Hrvatske, a njezin je suprug na devet mjeseci završio u logoru u Sremskoj Mitrovici. No, preživio je. Nakon potrage za svojim sinom, doznao je kako je Vjekoslav izveden iz kolone da bi potom sa još 12 branitelja bio strijeljan u dvorištu kuće na broju 33 na Trpinjskoj cesti.

 

Vjekoslavu su pucali u sljepoočnicu

“Identificiran je. Pucali su mu u sljepoočnicu”, projecala je naša sugovonica, žena koja je prošla surovost okupacije i bolan gubitak sina koji je brutalno likvidiran prije nego li je napunio dvadesetu godinu.

“Odem na tržnicu, u crkvu… I to je moj život”, završila je svoju tužnu priču Anica Jugec, kojoj je u međuvremenu preminuo i suprug.

 
 
 Drugi upravo čitaju...
 

 

 

  

 

foto: 1. Facebook

U vihoru rata - Hitler

 

 

 

 

Autor: Snježana Vučković

 

 Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

 

Vezani naslovi

U vihoru rata

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 286 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com