Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
RATOVI

U VIHORU RATA

Pokolj u naselju Lužac jedan je od najmanje spominjanih zločina koji su za posljedicu imali čak 69 civilnih žrtava
Pad naselja Lužac i zločin domaćih Srba, potpomognutih ‘arkanovcima’ i tzv. 'JNA'
 
Lužac
 

 

U vihoru rata

 

 

Padom naselja Lužac, počeo je slom obrane Vukovara 1991. godine jer je tim činom presječena komunikacija hrvatskih branitelja, a Vukovar odsječen od četvrti Borovo naselje.

 

Dva tjedna poslije, Vukovar je pao u ruke agresora…

...

Dok su imali protuoklopnih sredstava, hrvatski su branitelji držali položaje. Čim su ostali bez njih, a bez ikakve opskrbe novim sredstvima, bili su prisiljeni povući se u središnje dijelove Vukovara.  Tako je pao Lužac.

A kad je palo vukovarsko naselje Lužac u osvajačeve ruke, može se govoriti o početku kalvarije hrvatskih stanovnika i branitelja grada Vukovara.

Time su braniteljske skupine ostale podijeljene na dva dijela.

Jedna je bila ona iz Borova naselja, a drugu su činili branitelji koji su branili u vukovarskom središtu, te na Sajmištu i Mitnici. Crta koja ih je bila dijelila išla je od Lušca prema Dunavu i koritom rijeke Vuke prema središtu grada.

Posljedica je bila i ta da hrvatski branitelji s položaja u Borovu naselju i kod Trpinjske ceste više nisu mogli svoje ranjenike ikako kvalitetnije liječiti, jer ih nisu mogli dovesti niti do vukovarske bolnice.

 

Frustrirani neuspjehom “arkanovci” pobili one koje su zatekli

Gotovo tromjesečne bitke kojima je neprijatelj želio slomiti grad, dovele su do velike frustracije u redovima JNA i srpske paravojske. Sluđeni neočekivanim, žestokim otporom znatno slabije naoružanih, hrvatskih vojnika, JNA se odlučuje na zauzimanje Lušca čijim padom bi, zaključili su, i Vukovar brže pao u njihove ruke.

To se i dogodilo na današnji dan, no nitko nije očekivao da će se JNA toliko osvetnički ponijeti prema stanovnicima zatečenim u tom naselju. Nesretni mještani Lušca bi možda prošli i bolje da JNA nije išla u pratnji “arkanovaca” koji u svom pohodu nisu štedjeli nikoga.

 

Lužac

 

Ubijeni u svojim kućama. Nisu poštedjeli ni ženu pred porodom.

Mučki je ubijeno 69 staraca, djece i žena, među kojima i jedna trudnica u visokom stupnju trudnoće. Riječ je o žrtvama koje nisu nastradale zbog borbenih djelovanja, nego tek po ulasku neprijateljske vojske koja ih je ubijala na kućnim pragovima i u njihovim domovima.

Mato Džigumović, zapovjednik policije na Lušcu u vrijeme obrane grada, naglasio je kako za zločine počinjene u tom vukovarskom naselju nitko nije odgovarao.

 

 

Zaboravljeni zločin

“To je priča koju godinama ponavljamo. Prije desetak godina bilo je privedeno šest osoba, između ostalih i djelatnik Policijske postaje Vukovar, koji je nakon 60 dana pušten jer nije bilo dovoljno dokaza, a sada se prema mojih spoznajama nalazi u BiH”, rekao je Džigumović. Prema njegovim riječima, zločinačku su akciju vodili domaći Srbi, potpomognuti ‘arkanovcima’ i bivšom JNA.

Za razliku od Ovčare ili Lovasa, pokolj u naselju Lužac ostao je u sjeni i to je vjerojatno jedan od najmanje spominjanih zločina koji su za posljedicu imali čak 69 civilnih žrtava.

 

 

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

 

  

 

foto: DPCM / scrshot dnevno.hr / daniponosa.hrt.hr

U vihoru rata - Hitler

 

 

 

 

Autor: Snježana Vučković

 

 Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

 

U vihoru rata

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 295 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com