Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
RATOVI

U VIHORU RATA

'Ubijali su ih u kućama gdje su ih zatekli: u krevetu, za stolom, na ulaznim vratima…'
16.12.1991. - JOŠEVICA (GLINA): Jedan od najgnjusnijih zločina u Domovinskom ratu
 
Joševica, Glina
 

 

U vihoru rata

 

 

 

"Zločin su počinili ljudi bez duše i morala, a svojim činom ispoljili su bestijalnu mržnju koja je izopačena i zla", riječi su to koje je u svom završnom govoru 16. rujna 2018. upotrijebio tužitelj, a ponovio ih je sudac Tomislav Juriša.

 

Prema optužnici nelegalne paravojne skupine vojske tzv. SAO Krajine sve žrtve ubili su hicima iz oružja s prigušivačem, dok se nisu mogli braniti, a najmlađoj žrtvi bilo je 15 godina.

...

Ko je taj mirotvorac koji miri Srbe i Hrvate, te vjekovne neprijatelje…“, mrziteljske su riječi i huškanja episkopa Srpske pravoslavne crkve Nikanora izrečene javno na današnji dan 1991. godine na pogrebu 22 poginulih srpskih vojnika u borbama prsa u prsa s Hrvatskom vojskom na rijeci Kupi.

 

 

Zbog vojnih gubitaka, okupljeni na sprovodu krenuli su se osvećivati i ubijati civile Hrvate. Naoružana rulja ubila je točno 22 Hrvata. Posebno je bolno ubojstvo troje braće Šiftar: dječak Pavao star 15 godina, sestra Ljubica stara 19 godina i brat Luka star 21 godinu. 

Dok je biskup SPC-a Nikanor sijao mržnju zbog pojave koja je normalna u svakom ratu (smrt vojnika u bitkama), slično svom biskupu i drugi svećenik Srpske pravoslavne crkve na istom sprovodu je rekao: „Srbi – žrtve, Ustaše – zločinci i krvoloci“. Nakon tih zastrašujućih riječi za jednog svećenika koji bi trebao biti Kristov sluga, krenula je osvetnička horda. Grupa naoružanih Srba krenula je ubiti točno 22 Hrvata koliko je stradalo srpskih vojnika. Ubijali su bez obzira na dob i spol. Najmlađa žrtva krvavog pokolja Pavao Šiftar imao 15 godina (jedan od troje ubijene braće Šiftar), a najstarija starica Kata Štajduhar čak 91 godinu.

Što je nagore, samo nekoliko dana ranije u susjednim Donjim Jamama, četnici su iz blizine ubili vatrenim oružjem troje hrvatske djece od 10 do 14 godina.

Pokolj u Joševici preživjela samo starica Anka Šiftar kojoj su Srbi pucali u usta. Gore navedena ubijena braća unuci su Anke Šiftar.

 

Joševica, Glina

 

Podsjetimo, skupina srpskih vojnika pucala je u 22 Hrvata kako bi se osvetili za 22 Srbina koji su poginuli u borbama s Hrvatskom vojskom.

“U borbama je bilo veliki broj mrtvih vojnika na obje strane. Na srpskoj strani su poginula i nestala 22 vojnika iz sastava 1. brigade TO SAO Krajine „Dragiša Stefanović“. Većina ih je stradala u selu Gračanica. Nakon što su se hrvatska snage povukle na drugu stranu Kupe, tijela poginulih srpskih teritorijalaca su prenesena u Glinu gdje je održana javna komemoracija na kojoj su vladika gornjokarlovački Nikanor i drugi govornici zazivali osvetu, a snimka čega je dostupna i na YouTubeu”, objasnio je dr. sc. Jakša Raguž s Hrvatskog instituta za povijest, piše 24 sata.hr

„Cilj im je bio“, naglasio je Raguž, „ubiti 22 Hrvata, kako bi se osvetili za 22 Srbina koji su poginuli ili nestali (dio srpskih teritorijalaca je bio zarobljen i odveden u zatvor u Zagrebu, kasnije su razmijenjeni). Ubili su 21 osobu, a starica Anka Šiftar je teško ranjena, no preživjela je. Njoj su pucali u usta i vrat. Tako su likvidirali i sve ostale. Direktnim hicima u glavu iz neposredne blizine. Koristili su vatreno oružje s prigušivačima. Ubijali su ih u kućama gdje su ih zatekli. U krevetu, za stolom, na ulaznim vratima… Sve je bilo gotovo u roku pola sata.”, rekao je dr. Raguž.

 

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

 

  

 

foto: scrshot YouTube

U vihoru rata - Hitler

 

 

 

 

Priredio: Mario Mehaković

Izvor: DPCM/vecernji.hr/24 sata/narod.hr

 

 Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

 

U vihoru rata

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 253 gostiju i nema članova online

A- A A+
U kriznom je vremenu najvažnije imati:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com