Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
RATOVI

U VIHORU RATA

Dr. Franjo Tuđman: Odlučili smo stati na kraj takvom terorizmu
Naredba Vrhovnika dr. Franje Tuđmana je izvršena: zapadna Slavonija je slobodna
 
VRO Bljesak

 

U vihoru rata

 

 

Franjo Tuđman

 

Iz poslanice predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana:

 

"Hrvatice i Hrvati, građani Hrvatske!

Obraćam Vam se zbog događaja što su se zbili proteklih dana, ali i radi onih što su pred nama. Pošto su srpski ekstremisti - usprkos prisutnosti mirovnih snaga UNCRO - potkraj prošlog mjeseca, divljački prekršili sporazum o prometu autocestom, razbojničkim napadajima na putnike, pljačkanjem i ubijanjem nedužnih ljudi, odlučili smo stati na kraj takvom terorizmu.

Jučer su hrvatske vojne i redarstvene snage oslobodile prometnice i čitavu Zapadnu Slavoniju. Pothvat hrvatskih snaga trajao je svega dan i pol, usprkos tome što su imale protiv sebe posebno pripremane snage 18. korpusa tzv. srpske krajinske vojske. Ostvarivši puno iznenađenje hrvatske snage postigle su brzu i veliku pobjedu, uz minimalne gubitke, dok su protivnički mnogostruko veći.

Kao državni poglavar i vrhovni zapovjednik, odajem puno priznanje zapovjednicima i pripadnicima svih vojnih i redarstvenih postrojbi za umješnu i odličnu provedbu postavljenih zadaća.

(...)

Štovani i dragi građani i građanke Hrvatske!

Ovo što se sada suprotstavlja hrvatskoj slobodi neznatno je i neusporedivo s teškoćama i zaprekama što smo ih morali prebroditi na putu ostvarenja svoje državne neovisnosti. A upravo ovih dana svijet se može uvjeriti kako hrvatski narod očituje svoju povećanu odlučnost da osigura cjelovitost i suverenost svoje tek uspostavljene nezavisne samostalne i demokratske hrvatske države.

Ostanimo s vrstom vjerom u svoje vlastite snage i u budućnost svoje hrvatske domovine u svjetskoj zajednici suverenih naroda."

 

 

Oslobađanje zapadne Slavonije

 

Bljesak

 

21. travnja: Srbi su samoinicijativno, 24 sata, zatvorili autocestu od Novske do Nove Gradiške. Tom je prigodom Hrvoje Šarinić, predstojnik Predsjednikova ureda, rekao da Hrvatska više neće tolerirati takve srpske samovolje.

28. travnja: na Ininoj benzinskoj crpki kod Nove Gradiške došlo je, predvečer, do svađe između građanina Hrvatske, I.G. i Srbina iz Smrtića, Tihomira Blagojevića. Svađa se pretvorila u tučnjavu u kojoj je T. Blagojević ubijen. I.G. je odmah uhićen i sproveden u istražni zatvor.

28. travnja: brat ubijenog Tihomira Blagojevića, Mile, koji je sudjelovao u agresiji na Hrvatsku od prvoga dana, skupio je svoje četničke istomišljenike i, noću s petka na subotu, onemogućio promet autocestom, bjesomučno pucajući na svako vozilo koje je prolazilo. Tom je prigodom ubijeno nekoliko hrvatskih građana, nekolicina je ranjena, a nekolicina zarobljena.

29. travnja: ujutro, u tri sata, autocesta je , zbog neprekidnih srpskih terorističkih napadaja, zatvorena za promet, na relaciji Novska - Nova Gradiška.

29. travnja: rano ujutro, srpski su teroristi pucali u vozilo hrvatskoga građanina na cesti Pakrac - Požega. Vozač automobila je teže ranjen, dok je njegov suvozač u bijegu ili su ga teroristi zarobili.

29. i 30. travnja: hrvatski pregovarači pokušali su sve da Srbi ponovo mirnim putem otvore autocestu za promet. Nakon što su Srbi odbili sve hrvatske pokušaje mirnoga rješenja, donesena je odluka, zasnovana na Ustavu Republike Hrvatske, da hrvatske oružane postrojbe izvrše svoju svetu dužnost i zaštite hrvatske građane od sve učestalijeg djelovanja srpskih terorista.

1. svibnja: ujutro, u 5:30 sati, počela je akcija hrvatskih oružanih snaga na području zapadne Slavonije. Cilj akcije je obrana hrvatskog prostora od djelovanja terorista.

 

Bljesak

 

1. svibnja: hrvatske oružane snage oslobodile su Jasenovac. Dan poslije, u Jasenovcu je uspostavljena hrvatska civilna i policijska vlast.

2. svibnja: poslije gotovo pune četiri godine, oslobođeni su i Okučani. Istoga dana u Okučanima je uspostavljena hrvatska civilna i policijska vlast. Preostala srpska vojska, ona koja nije pobjegla preko Save, mirno se predala hrvatskim postrojbama.

2. svibnja: u Pakracu su se, istodobno, hrvatskim oružanim snagama predali tamošnji pobunjenici. Nakon što su vojno poraženi, mirno su predali naoružanje.

1. i 2. svibnja: Srbi su, videći da gube zapadnu Slavoniju, podmuklo i u nemoćnom bijesu, dalekometnim topovima i raketama napali mnoge hrvatske gradove, ciljajući isključivo civilne objekte. Od zločinačkih bombardiranja smrtno je nastradalo desetine Hrvata, civila, dok ih je ranjeno više stotina. Materijalne štete su goleme.

2. svibnja: iz Ureda predsjednika Republike Hrvatske, Vrhovnika dr. Franje Tuđmana, stiglo je željno čekano priopćenje:


"Završena je akcija hrvatskih redarstvenih snaga i postrojbi Hrvatske vojske za otvaranje autoceste i željezničke pruge kroz d danas okupirana područja zapadne Slavonije. Naoružani Srbi prestali su pružati organizirani otpor, a u Okučanima je uspostavljena hrvatska vlast. U 14 sati počeli su pregovori o predaji posljednje veće skupine naoružanih Srba koja se nalazi na području Pakraca. Potpredsjednik Vlade dr. Ivica Kostović osobno je posjetio navedena područja i u ime predsjednika Republike dr. Franje Tuđmana i Vlade Republike Hrvatske građanima srpske nacionalnosti zajamčio sva građanska prava, a naoružanima aboliciju, izuzev ratnih zločinaca".


Tako je pobjednički završena akcija hrvatskih oružanih snaga u zapadnoj Slavoniji. Naredba Vrhovnika dr. Franje Tuđmana je izvršena: zapadna Slavonija je slobodna.

 

Bljesak

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

 

 

 

 

foto: DPCM / Wikimedia.org / Slobodna Dalmacija

U vihoru rata - Hitler

 

 

 

 

Priredio: Mario Mehaković

Izvor: DPCM/Hrvatski vojnik

 

 Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

U vihoru rata

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 201 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com