Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
RATOVI

U VIHORU RATA

Bio je to prvi otvoreni napad na grad od strane pobunjenih Srba, paravojnih formacija i ondašnje JNA
2.9.1991. - napad koji je šokirao Petrinju
 
Petrinja
 

 

U vihoru rata

 

 

Prije 29 godina Petrinja je pretrpjela jedno od najtežih razaranja u svojoj povijesti. Bio je to prvi otvoreni napad na grad od strane pobunjenih Srba, paravojnih formacija i ondašnje JNA.

 

Petrinjci koji su sa Srbima samo dva mjeseca prije dijelili suživot, nisu očekivali tako iznenadnu brutalnost pri kojoj se ciljevi i mete nisu birale.

...

Rušili i palili sve na što su naišli

Tenkovi i oklopna vozila su 2. rujna 1991. godine izašli iz vojarne u Petrinji te ušla u središte grada. Na sve na što su nailazili su rušili i uzvratili paljbom. Muškarce u dobi od 18 do 50 godina pozvao je pričuvni sastav ZNG-a Petrinje da se jave na raspolaganje jedinicama za obranu grada. Na Taborištu, Peckima i drugim točkama koje su bile prilaz gradu hrvatski branitelji su se zajedno i zdušno najjače odupirali napadima.

Hrvatskim je snagama u 12.18 sati potpukovnik JNA Slobodan Tarbuk zaprijetio te najavio ispaljivanje pet do šest granata prema vili “Gavrilović”. Tenkovskim projektilima. razarani su dj. vrtić, crkva sv. Lovre, srednjoškolski centar, općinski sud, zgrada Općine, nekoliko privrednih objekata među kojima radionica “Slavijatransa”, silos hrane “Gavrilovića”, tvornica obuće, zgrada bolnice, te više stambenih i stambeno – poslovnih zgrada.

Nizali su se srpski napadi na grad. Sutradan, 3. rujna, vođene borbe na položajima oko sela Pecki, kojeg brani hrvatska garda, a napadi dolaze iz Luščana i Bačuge. U minobacačkom napadu ispaljeno preko 40 mina; ranjeno šest hrvatskih boraca.

Ranjavanje i smrt

Nadu u uspjeh obrane pružila je vijest da je 57. bataljun Zbora narodne garde Sisak pod zapovjedništvom Antuna Bobetka, osvojio vojno-skladišni prostor okupatorske JNA zvane Barutana u obližnjem Sisku, što je bila prva osvojena vojarna JNA u Hrvatskoj.[3]7. rujna srpske su snage napale strateški vrlo značajno naselje u neposrednoj blizini Petrinje s južne strane, Taborište.

ZNG-ove su se postrojbe bilie prisiljene povući s tamošnjeg položaja. 8. rujna Iz vojarne “V. Gaćeša” 10 tenkova uputilo se na položaje prema Kotar šumi (Kotar-Stari gaj), odmah jugoistočno od Petrinje. Tijekom dana učestali su napadi JNA na položaje hrvatskih snaga u Hrastovici i Peckom.

Jedanaest civila i trojica pripadnika ZNG dovezeno je u sisačku bolnicu. Nikola Lokner, Andrija Rokić i Stjepan Bučar su poginuli. Srpski napadi na grad su se nizali, a napad je slijedećeg dana nastavljen još žešćim tempom.

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

 

  

 

foto: DPCM/wikipedia.org

U vihoru rata - Hitler

 

 

 

 

Autor: Snježana Vučković

 

 Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

 

U vihoru rata

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 263 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com