Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
 
POVIJEST
UCM
Hrvatski bojovnici: Petrinja ne smije pasti!
KRVAVI PIR U PETRINJI (Brest, 1991.)

 

Petrinja 1991

 

Domovinski rat

 

 

Otvoreni agresorski napad JNA na grad i mještane Petrinje počeo je 2. rujna 1991. godine u 12:20 sati. Toga je trenutka otvorena paljba iz topničkih oruđa a tenkovi su krenuli u grad praćeni pješaštvom. U 30 minuta grad je pretrpio najveća razaranja u svojoj povijesti.

 

Tijekom dana zrakoplovi su sipali svoj smrtonosni teret po područjima a neprijateljsko topništvo je granatiralo Petrinju i Sisak. Banovinom se razlijegala tutnjava. Zlo je slavilo svoj krvavi pir.

...

Pripadnici MUP-a i bojovnici Prve pješačke satnije (1.ps), Prve pješačke bojne (1.pb), uz petrinjske dragovoljce, organiziraju obranu u samom gradu. Onesposobili su 6 tenkova, transporter, pogodili vojno skladište i rastjerali neprijateljsko pješaštvo. Tijekom noći neprijatelj se povukao u prostore vojarne Šamarica i Vasilj Gaćeša. Otuda povremeno provocira pješačkom paljbom.

 

Branitelji zauzimaju važne punktove u gradu i prilaze vojarnama spremni spriječiti izlazak tenkova i vojske JNA.  Još četiri dana traju topnički i zrakoplovni napadi na Petrinju i Sisak. Obrana se priprema na način da se zatvaraju svi pravci prema Sisku, pojačavaju se obrambene linije u Petrinji. Stav branitelja je bio da Petrinja ne smije pasti. Bojovnike 1.ps/1.pb, 10.rujna 1991. godine, mijenja u središtu Petrinje 2.vod 2.ps/2.pb, dok jedna desetina 1.ps/2.pb s protuoklopnim oružjem zatvara cestu Sisak-Petrinja. Ovdje su trebali spriječiti prolaz tenkova i oklopa prema Sisku.

Neprijatelj ponovno vrši pritisak na branitelje Petrinje 16.rujna 1991. godine zrakoplovnim, tenkovskim i minobacačkim napadima. Potpomognut je raznim četničkim formacijama. U popodnevnim satima 21. rujna 1991. godine  branitelji se povlače iz Petrinje prema mostu Petrinja - selo Brest zajedno s preostalim stanovnicima. Iz Petrinje se izvlači i 2.ps/2.pb i pokušava zauzeti položaje u selu Križ, ali u tome ne uspijeva. Stoga prelazi rijeku Kupu i  zauzima nove položaje u Brestu i oko mosta na Kupi.

 

Nova je ratna zapovijed da se spriječi  i zaustaviti neprijatelj u pokušaju prijelaza na lijevu obalu rijeke Kupe. Položaji branitelja su pod stalnom topničkom vatrom, avionskim naletima i pješačkom paljbom. Bojovnici 2.ps/2.pb utvrđuju položaje u selu Brest. Most je pogođen s nekoliko tenkovskih projektila i srušen u Kupu. Time je onemogućen prijelaz.

 

Jednu od najtežih i najopasnijih ratnih zadaća dobila je, 14. studenoga 1991. godine, 2.ps. Trebala je forsirati rijeku Kupu pokraj vodovoda u Novom Selištu i brzim prodorom izbiti na pozicije kraj vile Gavrilović i hotela Pigik. Satnija je u prvom dijelu u potpunosti obavila zadatak. Gumenim čamcima prešla je Kupu, izbila na pozicije vodovoda. No, tu dolazi do borbe s neprijateljem. Ranjena su dva bojovnika od kojih je zarobljen i kasnije ubijen Đuro Teić.

Snažna neprijateljska vatra nasuprot slaboj potpori našeg topništva (1MB 120 mm), nametnuli su brzo povlačenje natrag preko Kupe. U tom dijelu operacije nije bilo ljudskih gubitaka. Povlačenje je išlo dalje preko brda Konjska glava u selo Nebojan, gdje su položaje držale snage petrinjskog bataljuna (prethodno nisu uspjele probiti položaje neprijatelja u selu Župić).

Zajedno povlačenje je išlo na crtu obrane: selo Dumače – selo  Nebojan. Zadaće u Brestu odrađene su u suradnji s pričuvnim policajcima Policijske postaje (PP) Petrinja a po formiranju 12. pukovnije Petrinja. Pukovnija preuzima položaje 10. prosinca 1991.godine. Za sve vrijeme na položajima u Brestu 2.ps trpi teške topničke napade.

 

Prilikom neprijateljskog napada na selo Brest poginuli su Mato Stanić i Darko Gener.

U dva preleta neprijateljskih zrakoplova JNA, otvaranjem protuzrakoplovne paljbe svih postrojbi Druge brigade “Gromovi”, srušena su dva neprijateljska zrakoplova.

 

Satnija je boravila na položajima u Brestu sve do 10. prosinca 1991. godine.

 

Petrinja - Gromovi - Crne Mambe

 

 

Foto: 1. Stjepan Domjanić, 2. UCM

teren ljubovo

 

 

 

 

 Autor: UCM/Ivica Šafarić

 

 

 
 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

UCM

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 264 gostiju i nema članova online

A- A A+
Korona virus je:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com