Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
RATOVI

U VIHORU RATA

Velikosrpski agresor pretrpio je velike žrtve, a bojišnica na području Lipika stabilizirala se sve do oslobodilačke operacije „Bljesak“
6. prosinca 1991. - uspješno oslobađanje Lipika
 
Oslobođenje Lipika

 

U vihoru rata

 

 

 

U sklopu teritorijalno najopsežnije operacije u zapadnoj Slavoniji „Papuk-91“ hrvatske snage 6. prosinca 1991. uspješno su oslobodile Lipik.

 

Koliko su borbe za Lipik bile teške svjedoči podatak da su dotad poginula čak četiri zapovjednika obrane: Marijan Žunić, Zdravko Mance, Berislav Ivošević i Ibrahim Abushaala Gadafi.

...

Stoga ne čudi što je Lipik početkom listopada bio djelomično, a potom pred kraj studenog gotovo potpuno okupiran. Iz tog razloga zapovjedništvo Operativne zone Bjelovar odmah je započelo s pripremama za protunapad, a već 4. prosinca u zapovjedništvu Sektora Pakrac dogovorena je provedba odlučne napadajne akcije na šire područje.

- sadržaj se nastavlja -

 

Lipik

 

Za koordiniranje hrvatskim postrojbama bio je zadužen pukovnik Josip Tomšić. Kao glavne snage određene su: satnija 76. samostalnog bataljuna, satnija pričuvnog sastava MUP-a iz Poljane i vod policije iz Zaboka, takozvani „merčepovci“, satnija 54. samostalnog bataljuna Čakovec, pripadnici lipičke policije i čitav niz drugih borbenih skupina, sveukupno oko 600 pripadnika vojske i policije koji su mogli računati na potporu tenkova i topništva.

Akcija je počela ujutro 5. prosinca topničkom pripremom, nakon čega je uslijedio napad oklopništva i pješaštva s linije sela Klisa – Filipovac.

- sadržaj se nastavlja -

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

 

Unatoč jakom otporu i gubicima, u poslijepodnevnim satima pripadnici pričuvnog sastava MUP-a ušli su u dio Lipika, a ostale hrvatske postrojbe su se utvrdile na dostignutim položajima sjeverno od Lipika, dočim su na pomoćnim smjerovima druge borbene skupine također ostavile dobar uspjeh.

Nakon topničke pripreme, ujutro 6. prosinca hrvatske snage krenule su u novi napad koji je rezultirao potpunim oslobađanjem Lipika, a potom i Dobrovca i Kukunjevca.

Ovim akcijama dosta je smanjena crta bojišnice u pakračkoj općini i oslobođen je prvi grad u Hrvatskoj.

 

 

Žrtva je bila golema jer u borbama je poginulo pet pripadnika pričuvne policije i jedan vojnik 117. brigade, dočim su ranjena 22 pripadnika hrvatskih snaga.

 

Velikosrpski agresor pretrpio je mnogo veće žrtve, a bojišnica na području Lipika stabilizirala se sve do oslobodilačke operacije „Bljesak“.

 

 

foto: 1. DPCM/scrshot HRT

U vihoru rata - Hitler

 

 

 

 

Autor: Tomislav Šulj

 

 Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

U vihoru rata

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 353 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com