Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
 
 
Udar je bio munjevit

1. svibnja 1995. - Operacija "Bljesak"

 

Bljesak

 

Novosti iz Domovine

 

 

 

Hrvatska je godinama uz velika odricanja stvarala svoju oružanu silu. U danima kad su njezin veliki dio pod okupacijom držali pobunjeni Srbi, svi bitni međunarodni čimbenici bili su podjednako odlučno protiv hrvatskih oslobodilačkih akcija, pa se stalno prijetilo, čak i sankcijama.

 

Unatoč svemu, hrvatski državni i vojni vrh 1. svibnja 1995. pokrenuo je vojno-redarstvenu operaciju "Bljesak" kojom je za samo 36 sati oslobođena zapadna Slavonija. Predsjednik Tuđman odabrao je najpovoljniji trenutak. Tih dana pobunjeni Srbi su prekršili dogovor o prometnicama, što je ozlovoljilo međunarodnu zajednicu. Istodobno, Hrvatska je vojska ojačala toliko da je bila sposobna i za veće ratne pothvate.

...

Udar je bio munjevit. Iz više smjerova istodobno su jurnule odabrane gardijske postrojbe predvođene tenkovima, te specijalna policija i domobranske pješačke pukovnije. "Bljesak" je pratila do tada neviđena topnička i raketna potpora uz precizne nalete zrakoplova i jurišnih helikoptera.

 

Za kratko vrijeme razbijen je cijeli neprijateljski korpus. Zarobljeno je 1500 odmetnika. Toliko ih se nije predalo tijekom cijeloga Domovinskog rata ni na jednom bojištu! Hrvatske postrojbe imale su četrdeset i dvoje ranjenih, a u akciji je nestao legendarni hrvatski borbeni pilot Rudolf Perešin.

Nemoćni i pred rasulom, pobunjeni Srbi bombardirali su civilne ciljeve u mnogim hrvatskim gradovima. Vrhunac suludosti bilo je dvostruko raketiranje samog središta Zagreba po izravnoj zapovijedi ratnog zločinca Mile Martića. Poginulo je šest, a ranjeno 176 osoba.

Nedugo poslije "Bljeska", na Dan državnosti 1995. u Zagrebu je održan prvi veliki mimohod pobjedničke Hrvatske vojske. Mnogi vojni izaslanici ostali su iznenađeni viđenim. Bilo je očito da je Hrvatska pripremljena i za najveće vojne operacije . Uskoro je slijedila i složena, vojnički zahtjevna "Oluja" na bojišnici dugoj 700 kilometara.

 

 

 

Foto: 1.  vecernji.hr

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: HRT

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 289 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
Ocijenite obrazovnu reformu:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com