Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

RATOVI

U VIHORU RATA
Pripadnici Armije BiH, posebice pripadnici odreda El Mudžahid, iskazali su neviđenu brutalnost, neovisno o dobi žrtava
POKOLJ U KRIŽANČEVU SELU (22.12.1993.)

Križančevo selo

 

Piše: Tomislav Šulj

 

 

Prvim iskapanjem grobnice, u siječnju 1994. identificirano je 27 osoba, vojnika HVO-a i civila, no pripadnici muslimanskih snaga branili su daljnja iskapanja.

 

 

Tijekom sukoba hrvatskih i muslimanskih snaga 22. prosinca 1993. humanitarni konvoj za srednju Bosnu okončao je misiju i pod pritiskom Armije BiH napustio hrvatsku enklavu u Novoj Bili. Putem je bio izložen napadima u kojima je poginuo vozač Ante Vlaić.

 

Upravo na taj dan snage Armije BiH izvele su jedan od najjačih napada na širem području Travnika i Viteza, počinivši ratni zločin nakon osvajanja Križančevog Sela.

...

Iako je riječ o jednom od najvećih ratnih zločina počinjenim nad Hrvatima, ovome događaju, osim prvih, šturih i nejasnih izvješća, nije se pridavala naknadna medijska pažnja, nije se znao koliki je broj žrtava, a dosada nitko nije odgovarao za zločin.

 

Snage Armije BiH osvojile su selo i pritom ubile veći broj ljudi, te naknadno u zarobljeništvu još 27 zarobljenika, koji su bili na popisu Međunarodnog Crvenog križa.

Utvrđeno je da su ukupno bile 64, iako određeni izvori govore o 74 žrtve tog brutalnog napada. Točne informacije nisu se pravovremeno mogle saznati jer su pripadnici Armije BiH oružanom paljbom danima branili ulazak snaga UN-a u selo.

Po svjedočenjima preživjelih, pripadnici Armije BiH, posebice pripadnici odreda El Mudžahid, iskazali su neviđenu brutalnost, neovisno o dobi žrtava. Prvim iskapanjem grobnice, u siječnju 1994. identificirano je 27 osoba, vojnika HVO-a i civila, no pripadnici muslimanskih snaga branili su daljnja iskapanja.

Isti dan, Martin Bell u reportaži za BBC objavio je informaciju o brutalnosti napada i postojanju drugih masovnih grobnica.

Od 21. do 24. siječnja akcijom postrojbi HVO-a izvučena su i identificirana tijela 52 Hrvata.

 

 

Za zločin nije nitko odgovarao, godinama uopće nije bio čak ni predmet medijske pažnje sve dok konačno 2010. hrvatski predsjednik Ivo Josipović, kardinal Vinko Puljić i reis ulema BiH Mustafa Cerić nisu zajednički odali počast žrtvama iz Ahmića i potom Križančevog Sela.

 

 

foto: 1. DPCM

U vihoru rata - Hitler

 

 

 

 

Autor: Tomislav Šulj

 Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

U vihoru rata

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 187 gostiju i nema članova online

A- A A+
Korona virus je:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com