Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
 
 

 

Zlevanka

 

Od kukuruzne krupice može se pripremiti i zlevanka, koja bi nakon kranjske kobasice, terana i varaždinskog zelja, mogla izazvati nove prijepore između dviju država. Naime svojataju je i žele zaštititi kao izvorno jelo u skladu s europskim propisima i (slovenski) Prekmurci, i Hrvati gdje se ona tradicionalno priprema od Međimurja do Podravine. 

Kukuruzna krupica, brašno, jaja, šećer samo su neki od sastojaka popularne međimurske zlevanke, ili - zlevke. Prisutna je i u varaždinskome kraju, Zagorju - ali i Sloveniji. Pa su se tamošnji etnolozi potrudili te promoviraju zlevanku kao - slovenski specijalitet. 

Tako od Lendave, Murske Sobote do Ptuja organiziraju 'Zlevankijadu', a govori se i o zaštiti zlevanke na razini Europske unije - kao proizvod sa zemljopisnim podrijetlom - u Sloveniji. 

Ne slažu se s time Međimurci koji smatraju da je zlevanka vezana uz ovaj kraj. Premda su kulturno, ali i kulinarski Međimurje i Prekmurje - slični. 

A Slovenci su kod zaštite podrijetla mnogo angažiraniji i zbog toga efikasniji. Mi još uvijek - spavamo. U našoj udruzi još nije bilo nekoga tko bi se javio da idemo s tim u zaštitu, ali drugi tjedan ćemo imati sastanak na kojem je tema zaštita autohtonih proizvoda, rekla je Jasmina Belošević iz Udruge za zaštitu autohtonih proizvoda. 

Nakon Piranskog zaljeva, blokade ulaska u EU i migrantske krize, ukusno tijesto hrvatskih i slovenskih domaćica lagano postaje novi spor dviju zemalja.

 

Foto: HRT.hr

Izvor: HRT.hr

Novosti iz svijeta

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 503 gostiju i nema članova online

A- A A+
Podržavate li najavljeno uvođenje eura u RH?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com