Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
POVIJEST

SVIJET KROZ POVIJEST

Antun Lučić na popisu je 200 najvećih Amerikanaca 20. stoljeća
10. siječnja 1901. - Otkrivena nafta u Texasu
 
 
Nafta
 

 

Svijet kroz povijest

 

 

 

„Na ovome mjestu 10. dana 20. stoljeća u 10 sati i 30 minuta šiknuo je mlaz Anthonyja Lucasa, prvi veliki izvor nafte u svijetu, čime je započela nova era civilizacije.“

Ovaj natpis nalazi se  na spomeniku u Beaumontu u Texasu u SAD, podignutom u čast Antuna Lučića, Hrvata čije se ime našlo na popisu 200 najvećih Amerikanaca 20. stoljeća.

...

Antun Lučić rođen je u Splitu, a potekao je iz obitelji vojnopomorskoga časnika Franje Lučića s Hvara. Zbog velike želje za znanjem roditelji su ga poslali u najbolju tehničku školu Austro-Ugarske monarhije u Grazu, gdje su se školovale mnoge slavne osobe, poput Nikole Tesle. Tu je postao inženjer mehanike. Poput oca završio je i vojnopomorsku akademiju te je kraće vrijeme službovao u austro-ugarskoj ratnoj mornarici.

Na stričev poziv, 1879. otišao je u Sjedinjene Države i zainteresirao se za rudarstvo - posebice za zlato i kamenu sol. Kada je 1885. stekao državljanstvo, zbog teškog izgovora, amerikanizirao je svoje ime u Anthony Francis Lucas. Vrhunac karijere doživio je na jugu Texasa, u Beaumontu, gdje je unatoč velikim sumnjama stručnjaka pronašao naftu. Naime, radeći na solnim kupolama u Louisiani, otkrio je da bi one mogle biti povezane s naftom, sumporom i plinom.

Spojivši svoja praktična iskustva s teorijama koje je naučio još u Europi, upustio se u potragu za naftom na slanoj kupoli Spindeltop Hilla južno od Beaumonta. Unatoč početnim neuspjesima, Lučić je, prvi primijenivši rotacijsko bušenje s isplakom, na kraju uspio. Nafta je 10. siječnja 1901. napokon šiknula iz bušotine na polju u Spindletopu, s dubine od 370 metara!  Osim nafte, tijekom potrage Lučić je ostvario i nekoliko važnih izuma, poput preventora, geokemijskih prospekcija, prilagođavanja glinenih isplaka i komornog otkopavanja solnih ležišta.

Svojim izumima Antun Lučić proslavio je svoje hrvatske korijene i označio početak novoga doba ljudske civilizacije.

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

 

 

 

Foto: Izvor

svijet kroz povijest2

 

 

 

 

 Priredio: Mario Mehaković

Izvor: HRT

 

 

 

 

 

Trenutno posjetitelja

Imamo 266 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com