Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
POVIJEST

SVIJET KROZ POVIJEST

Kao najmoćniji vladar u Europi želio je obnoviti Rimsko Carstvo na zapadu
28. siječnja 814. - Umro Karlo Veliki
 
 
Karlo Veliki
 

 

Svijet kroz povijest

 

 

 

Najmoćniji franački vladar, car Karlo Veliki, umro je 28. siječnja 814. i pokopan je u katedrali u Aachenu.


Na vlast je dospio 768., nakon smrti oca, Pipina Malog. Tri godine poslije umro mu je brat i suvladar Karloman, te Karlo postaje samostalni vladar.

...

Bio je: krupan i snažan, visoka stasa, živahnih očiju i ljubaznog lica. Odijevao se u franačku nošnju i djelovao vrlo autoritativno i dostojanstveno. Iako dobar govornik, poznavao je latinski i grčki jezik, u pisanju nije bio uspješan. Od ranog djetinjstva odgajan u kršćanskom duhu, bio je veoma religiozan.

Karlo je bio uspješan ratnik, vodio je 30-ak ratova. Nakon pokoravanja Sasa, protjerivanja Langobarda i sloma Avara zauzima velika područja centralne Europe. Njegovo kraljevstvo protezalo se od Atlantskog oceana do rijeke Elbe i od Sjevernog do Sredozemnog mora.

Svoju državu organizirao je u grofovije i marke. Kao najmoćniji vladar u Europi želio je obnoviti Rimsko Carstvo na zapadu pa je uzeo u zaštitu prognanog papu Lava III. i zaprosio bizantsku caricu Irenu. Kada je Karlo Veliki vratio papu u Rim, on ga je na Božić 800. okrunio za cara karolinškog Zapadnog Rimskog Carstva. Zbog zbacivanja s trona carice Irene započeo je rat s Bizantom koji završava 812. mirom u Aachenu. Franačka je zadobila vlast nad Istrom i Hrvatskom, a Bizant nad Venecijom i Dalmacijom.

Karlo je podupirao razvoj znanosti i umjetnosti čime je počela karolinška renesansa.

Na svojem dvoru u Aachenu osniva Akademiju i poziva najučenije ljude: AlkuinaTeodulfa, Einharda i Pavla Đakona da organiziraju škole, utemeljuju knjižnice, prepisuju stare tekstove, te podižu kvalitetu crkvene glazbe. Tako nastaje latinsko pismo karolina, kojim su pisani izvori: Vita Caroli Magni i Povijest Langobarda. U graditeljstvu pojavljuje se novi stil predromanika.

Nakon Karlove smrti zemlja je razdijeljena trojici njegovih sinova, ali njegovi nasljednici nisu više uspjeli steći njegovu moć.

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

 

 

 

Foto: Izvor

svijet kroz povijest2

 

 

 

 

 Priredio: Mario Mehaković

Izvor: HRT

 

 

 

 

 

hrenfrdeituk

Trenutno posjetitelja

Imamo 807 gostiju i nema članova online

A- A A+
Dijaspora treba imati više zastupnika u Saboru od manjinaca:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:
Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com