Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

HRVATI U SVIJETU

AUSTRALIJA
Svaki je potez u životu bitan, pa i onda kada vas baci unatrag, i svaki potez zahtijeva trudoljubiv proces razmišljanja
Charles Billichevo novo remek djelo: "Šahovnica hrvatske povijesti"

Charles Billich

 

Hrvati u svijetu: Australija

 

U utorak 6. veljače 2018. na svečanom prijmu u svojoj umjetničkoj galeriji u Sydneyu svjetski renomirani umjetnik hrvatskog podrijetla Charles Billich otkrio je uzvanicima svoje novo remek djelo pod nazivom “Povijesni turnej”. Ulje na platnu donaša nam splet hrvatskih velikana kroz povijest za koju Billich koristi metaforu šahovnice.

 

U stvari, Billich nam slikovito prikazuje kako  pogodno metafora šahovnice predstavlja hrvatski život za slobodu kroz povijest.  Svaki je potez u životu bitan, pa i onda kada vas baci unatrag, i svaki potez zahtijeva trudoljubiv proces razmišljanja.

...

Unutar Billicheve galerije u Sydneyu, njegov se stvaralački proces otvorio ispred naših očiju. Markatni, intrigantno impresivni likovi muškarca i žene u sredini privlače nas sve bliže i bliže slici ne bi li tako u onome što na prvi pogled izgleda kao kruna našli utiskane simbole koji govore o dugačkoj bogatoj povijesti jednog snažnog, neuništivog naroda – hrvatskog - čija je sudbina uvijek ležala na presudnim potezima šahovske igre. Ono što čini ovu umjetničku sliku remek djelom jest to što ona nije samo izvanredno lijepa slika puna izvrsnih i prepoznatljivih detalja već je I dirljiv dokument politike i povijesti hrvatskog naroda, njegova neiscrpnog ponosa i borbe za slobodom.

 

Charles Billich

 

Evo što je u utorak Charles Billich rekao o svojem najnovijem umjetničkom djelu “Povijesni turnej”:

“Simbol Hrvatske se na hrvatskom jeziku zove Šahovnica. Mislim da su brojne metaforičke mogućnosti šahovnice veoma inspirirajuće.

Moja vezanost šahu kao vrhunske igre bila je potpuna već od moje nježne 7. godine života. Obrazovanje djeteta ne bi trebalo bili potpuno bez stjecanja kompetencije u šahu. Jer šah ima tendenciju da nam dominira životom, a kako je brutalno zahtjevan našem vremenu, ja sam morao donijeti rezoluciju, još davne 1982. godine, prije 36 godina, nikada više ne ići niti blizu šahovskom setu. Pobijedio sam u borbi protiv šahomanije.

Možda ćete sada postaviti pitanja o toj mojoj rezoluciji. Zašto sam unio šah natrag u svoj život kroz stražnja vrata?

Kao prvo, ovo je trebala biti jedna od mojih slika, a to je stvar prednjih vrata! Šah je možda jedna od starih razonoda ali je sada postao inspiracija, vodilica u povijesnu konfuziju, metafora intrige, platforma ljudske pakosti, algoritam za spajanje prošlosti s današnjosti do budućnosti, signal naše opsesije s povijesnim arhiviranjem, dokaz legitimnog postojanja Hrvatske nacije od pamćenja i zauvijek. Hoćemo li biti ovdje i nastaviti ovu šahovsku igru tijekom dolazećeg stoljeća, tijekom slijedeće milenije i dalje.

 

BillichBillich

 

Ako želimo nastaviti igrati za Hrvatski šahovski tim moramo učiniti neke veoma kreativne i pametne poteze.

S prolazom vremena ja ću također predložiti nekoliko pametnih poteza našoj vladi u Hrvatskoj. Ima mnogo članova kmetovske klase koji su prevarili sustav i postali šahovski prsti kroz krivična djela, nezakonita prisvajanja i brutalnu komunističku taktiku.

Moramo igru očistiti a možda i promijeniti šahovsku ploču. Nekompetentnost voditelja naše zajednice, lokalnih gradonačelnika do parlamentaraca - otupljuje. Duhovi partizana još uvijek kontroliraju tijela njihovih potomaka.

Umjetnička slika ‘Povijesni turnej’ / turneja je tajnovita kavalkada kroz vrijeme koju sam sastavio iz mojeg vremeplova, naprava koja još nije učinjena potpuno perfektnom te se razvija bok uz bok sTesla samo-vozećim automobilom.

Moj se stroj zaustavlja na krivim mjestima te preskoči čitava stoljeća. Ali, nažalost,  to je i netočnost povijesti. Moje umjetničko djelo nije ilustrirani povijesni pregled već nekoliko kratkih pogleda iz vremeplova, koji obično putuje kada je mrak.

Ako na ovom platnu pronađete one poput Kralja Tomislava, Kraljice Katarine, Bana Jelačića, Zrinske, Uskoke, Sinjsku Gospu, Alojzije Stepinca te niz hrvatskih povijesnih lokacija, dobra sreća oštrini vašeg vida. Nadam se da vam neće izmaknuti branitelji u pojavama tigrova, puma i sokolova...

Ispovijest: Ja nikada nebi bio postao šampionski igrač šaha.

Sada ću se takmičiti u igri šahogenično ocjenjene umjetnosti za dugo vremena. Zakačilo me. To sam i prije radio kada sam odustao od baleta jer nisam mogao skakati puno više od jednog metra. Ali uzeo sam si svoju osvetu te počeo slikati neke uzvišene koreografske i akrobatske plesačice, i neprirodno svijene balerine koje izvode svoj ples na nemogućim pozornicama istočkanim zvijezdama, meteoritima i metaforama.”

 

BillichBillich

 

Hrvati u svijetu

 

 

 Foto: DPCM/Ina Vukić

 

Autor: Ina Vukić

 

Australija

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 266 gostiju i nema članova online

A- A A+
Korona virus je:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com