Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

UDRUGA

OSTALE AKTIVNOSTI
"Krsti se mošt, mlado vino, fešta sam tak..."
Proslava Martinja u Maloj Črešnjevici
 
Martinje u Maloj Črešnjevici

 

 

Dana 19.11.2016. Mala Črešnjevica, malo podravsko selo dočekalo je i ugostilo s veseljem pripadnike Udruge "Crne Mambe" povodom proslave krštenja mladog vina (mošta), Martinja.

 

Glavni organizator ove proslave je sama Udruga "Crne Mambe" uz pomoć suorganizatora Mjesnog odbora Male Črešnjevice i Općine Kloštar Podravski. Općina Pitomača financijski je pomogla u održavanju ove proslave.

Branko Sobota, načelnik općine Kalinovac, tom prigodom je imao ulogu "Biškupa" kako bi mošt bio kršten.

 

Ovo druženje "Mambi" i Podravaca nije novost i nije prvi puta da se organiziraju zajedničke proslave i druženja. Stoga smo upitali Ivicu Šafarića Ninju, predsjednika Udruge "Crne Mambe", kako je nastala ta suradnja i koliko dugo traje?

Prije svega, zahvalio bih načelniku Općine Pitomača gosp. Željku Grgačiću na financijskoj pomoći, te predsjedniku Mjesnog odbora Male Črešnjevice gosp. Ivanu Vlašičeku i načelniku Općine Kloštar Podravski gosp. Siniši Pavloviću na pomoći u organizaciji proslave.

Ova proslava i prijateljsko druženje započelo je prije 7 godina sa veteranima Koprivničko-križevačke županije. Prve tri godine proslava je održana u kleti Siniše Pavlovića, načelnika Općine Kloštar Podravski i dragovoljca Domovinskog rata. Slijedeće 2 godine proslavljali smo u kleti prijatelja Krunoslava Karasa, a nakon toga smo "Martinje" proslavili u lovačkom domu lovaca iz Udruge "Srndać".

Ove godine prvi puta slavimo u Maloj Črešnjevici.

 

Za glazbeni ugođaj bio je zadužen tamburaški sastav "Martinus" iz Dugog Sela, a samu atmosferu slikovito je opisao Zlajo, član Udruge i pripadnik legendarne bojne "Crne Mambe":

Krsti se mošt, mlado vino, fešta sam tak, zeka...  Smokija, Čengu, Jozu tenkistu i jednog domaćeg su uzeli za fiškaše i 'ubili' ih od vina. Marija je recitirala neku pjesmicu, ali jedva koliko se smijala... jednostavno fešta za pamtiti!

MartinjeMartinjeMartinje

 

Predsjednik Udruge Ninja objasnio nam je kako je nastala ova lijepa tradicija proslave "Martinja" u Podravini.  No, ja bih Vas upitao nešto o jučerašnjoj obljetnici. Znam da su "Mambe" i jučer bile na jednoj, tužnoj obljetnici. U Škabrnji. I u Škabrnji i u Vukovaru dostojanstveno je odana počast žrtvama iz Domovinskog rata. Vjerujem da se svakom hrvatskom domoljubu teško nositi s tim ranama iz Domovinskog rata i nastaviti živjeti u vjeri i s vjerom u Boga, vjerovati u bolju i ljepšu budućnost. Kako se Vi Zlajo osobno kao hrvatski branitelj i invalid Domovinskog rata nosite s tim, i što biste poručili novim hrvatskim naraštajima i mladima općenito?

Uf, teško kao i svake godine na nekoj od obljetnica, ali jednostavno se mora i kako god bilo teško i koliko god ratne rane još uvijek boljele nastojimo ne zaboraviti svoju poginulu braću kao i ostale nastradale. 

Osvrnuo bih se na sami odlazak i osjećaj kad odeš nekome iskazati poštovanje, e to je nešto sasvim drugo. Recimo, mi Mambe svake godine obilazimo Škabrnju, na tu tešku obljetnicu, i kad stignemo izazovemo divljenje samim time što smo i došli, mada nismo sudjelovali u obrani iste već smo branili Maslenicu i Novigrad što ljudi s tog područja jako cijene jer su u blizini.

Tu dolazi do onog osjećaja kao i kad je sam rat počeo, a to je da te sve rane zadobivene u ratu na trenutak, mada je tužan, prestanu boljeti. Ti pogledi ljudi, ti izrazi poštovanja, susreti sa braćom iz ostalih gardijskih brigada, to te ponovno čini ponosnim za sve ono što si učinio da pomogneš, bar na taj dan. Na taj dan sve prestaje i opet iznova ti adrenalin proradi kao nekad, te se zapitaš da li bi bilo bolje da si bio prisutan tada i da li bi pomogao da se te strahote spriječe? Na svakom mjestu odavanja počasti ti se vrti isto pitanje!

Sve to jest tužno ali mi ratnici se uvijek pitamo "da li bi bilo bolje da smo sudjelovali"?

Što se tiče budućnosti, po mojem razmišljanju nije svijetla. A zašto? E zato što se za isto pobrinula politika, školstvo i ostale institucije koje bi trebale brinuti o tome da se NE ZABORAVI, jer naša djeca i nemaju baš neko mišljenje o događajima iz vremena Domovinskog rata, da ne kažem nemaju pojma. Možemo mi branitelji i HRVI pričati što hoćemo kad nas ne slušaju, a kad me pitate što bih poručio novim naraštajima i mladima, hm...  jednostavno ne znam. Kad se vratiš doma s takvog događaja opet si samo jedan od ......da ne kažem.
Ali ipak bih pokušao sa jednom porukom:

NE DAJTE DA SE ZABORAVI TO ŠTO SMO STVORILI ZA VAŠU BUDUĆNOST!

 

 

 

crne mambe

 

 

 

 

 

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 692 gostiju i nema članova online

A- A A+
Dijaspora treba imati više zastupnika u Saboru od manjinaca:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com