Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
POVIJEST

SVIJET KROZ POVIJEST

Pele je u 1362 službene utakmice postigao nevjerojatnih 1280 pogodaka
1. listopada 1977. - Pele se oprostio od nogometa
 
Pele
 

 

Svijet kroz povijest

 

 

 

1. listopada 1977. od nogometa se oprostio vjerojatno najbolji igrač svih vremena, Edson Arantes do Nascimento, zvan Pele.

 

Rođen 1940., odrastao je u siromaštvu, no imao je neponovljiv talent.

...

Stoga je Pele već sa 16 godina debitirao za Santos iz São Paula s kojim je u gotovo dva desetljeća više puta osvajao ligu i kup, Copu Libertadores i dva Interkontinentalna kupa.

Za reprezentaciju Brazila iznenađujuće je sa 17 godina debitirao 1958., na prvom od četiri svjetska prvenstva na kojima je nastupio. Štoviše jedini je igrač u povijesti nogometa koji je osvojio tri naslova svjetskog prvaka.

Pele se u prijateljskoj utakmici protiv Jugoslavije, odigranoj pred 160.000 ljudi na kultnoj Maracani, simbolično oprostio od reprezentacije, a jedan pogodak na toj utakmici postigao je Hajdukov igrač Jurica Jerković.

Potkraj karijere Pele je potpisao za vjerojatno najglamurozniji sportski klub ikad osnovan, Cosmos iz New Yorka.

Naime,  vlasnik Cosmosa, bogataš Jeff Ross, usporedo uz razvoj kluba imao je viziju opće popularizacije nogometa u Sjedinjenim Američkim Državama. U Cosmos je dovodio poznate europske igrače, uključujući i Nijemca Franza Beckenbauera, no tek kad je za rekordnu plaću potpisao Pele, Ross je ostvario cilj.

Uistinu, Pele je zaludio mase, podigao interes Amerikanaca za nogomet, a na vrlo posjećene utakmice Cosmosa dolazile su najveće glumačke i pjevačke zvijezde.

- sadržaj se nastavlja -

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

Nakon što je s Cosmosom napokon osvojio naslov prvaka Pele se na stadionu Giantsa pred oko 75000 gledatelja konačno oprostio od nogometa igrajući prvo poluvrijeme za Cosmos, a drugo poluvrijeme za Santos.

Zanimljivo, na oproštaju Pelea igrao je i jedan Hrvat, Jadranko Topić koji je navodno cijelu momčad Cosmosa naučio pjevušiti popularnu dalmatinsku Skalinadu.

Cosmos se kroz nekoliko godina ugasio zbog zakona tržišta i gubitka interesa Amerikanaca za nogomet, a Pele, koji je u 1362 službene utakmice postigao nevjerojatnih 1280 pogodaka, nakon igračke karijere ne baš uspješno okušao se kao poduzetnik, nogometni komentator, neko vrijeme i kao ministar sporta u Brazilu, no najčešće je aktivan kao promotor  nogometne igre.

 

Svijet kroz povijest

Autor: Tomislav Šulj

Foto: 1. revistalibero.com

 

 
 
Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.
 

 

Trenutno posjetitelja

Imamo 198 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com