Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
POVIJEST

SVIJET KROZ POVIJEST

Obdukcijom je utvrđeno da su nesretnog Washingtona cijenjeni, ali nesposobni liječnici, "iscijedili" do smrti
14. prosinca 1799. - Umro George Washington
 
 
George Washington
 

 

Svijet kroz povijest

 

 

 

Prvi američki predsjednik George Washington nakon povlačenja iz politike posvetio se svojoj plantaži u Mount Vernonu u Virginiji.


Kada je jednog dana izjahao u obilazak imanja kako bi odredio koja bi stabla trebalo srušiti, na povratku kući uhvatila ga je jaka kiša. Unatoč prigovorima supruge Marthe da skine mokru odjeću samo je odmahnuo glavom i rekao kako je jako gladan, te sjeo za stol i večerao.

...

Tijekom noći ga je uhvatila groznica, pa ujutro više nije mogao ni govoriti. Odmah su pozvana tri liječnika koji su mu predložili da popije malo viskija. No, Washington koji je bio poznat u svojoj borbi protiv alkoholizma s gnušanjem je odbio takvu ideju pa liječnici nisu imali drugog izbora nego da primjene tada uobičajen liječnički tretman, puštanje krvi.

Zahvat je krenuo po zlu, pa je George Washington izgubio više krvi nego što je trebao. Pao je u komu iz koje se više nije probudio, pa su liječnici već sutradan ujutro, 14. prosinca 1799. samo mogli konstatirati njegovu smrt. Obdukcijom je utvrđeno da su nesretnog Washingtona cijenjeni, ali nesposobni liječnici, iscijedili do smrti. Njegova smrt odjeknula je u cijelom svijetu pa je tadašnji Prvi konzul Francuske Napoleon Bonaparte objavio desetodnevnu žalost. Američki senat je dolično htio ispratiti svog prvog predsjednika.

Redalo se više planova za monumentalne grobnice, no na kraju je donesena odluka da se zbog Washingtonova članstva u masonskoj loži njegovo tijelo pokopa u piramidi. Napravljeni su nacrti za piramidu koja je trebala biti izgrađena usred Washingtona. No, predimenzionirano zdanje visoko trideset metara stajalo bi osam milijuna dolara u današnjem novcu.

Osiromašena Amerika kojoj je prijetio novi rat s Velikom Britanijom ipak nije imala toliki iznos za svog mrtvog predsjednika. Cijeli projekt stavljen je na čekanje tako da George Washington i danas leži u grobnici svog Mount Vernona.

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

 

 

 

Foto: Pixabay

svijet kroz povijest2

 

 

 

 

 Priredio: Mario Mehaković

Izvor: HRT

 

 

 

 

 

hrenfrdeituk

Trenutno posjetitelja

Imamo 395 gostiju i nema članova online

A- A A+
Dijaspora treba imati više zastupnika u Saboru od manjinaca:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:
Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com