Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
POVIJEST

SVIJET KROZ POVIJEST

Ruske vlasti odlučile su se za munjevitu akciju korištenjem nekovencionalne metode
23.10.2002. - Najveća talačka kriza u povijesti Rusije (video)
 
Moskva
 

 

Svijet kroz povijest

 

 

 

Zarobljavanjem više od 800 posjetitelja moskovskog kazališta Dubrovka 23. listopada 2002. započela je najveća talačka kriza u povijesti Rusije.

 

Oko 50 čečenskih terorista, koje je predvodio mladi Mosvar Barayev zauzele su kazalište tražeći pregovore s vlastima, odnosno prekid Drugog čečenskog rata.

...

Ideju za ovakvu akciju osmislio je zloglasni Šamil Basajev koji je sličnu taktiku primjenio 1995. u napadu na Budjonovsk kada su otimanjem i ubijanjem policajaca i civila teroristi ostvarili cilj te ostvarili preokret u Prvom čečenskom ratu.

 

Ovoga puta Rusi nisu htjeli pregovarati no imali su veliki problem u organiziranju protuterorističke akcije.

Mjesto napada vrlo je pomno odabrano jer specijalne snage morale su prijeći više desetaka metara do kazališta, a potom onesposobiti obranu na stepenicama prije nego što bi kroz labirint uskih hodnika uopće mogli prodrijeti do središta kazališta u kojem su opasani velikim količinama eksploziva teroristi držali zatočene posjetitelje.

Nekoliko desetaka talaca uglavnom žena, djece, muslimana i stranih državljana, pušteno je no napetost je rasla iz sata u sat.

Teroristi su primijenili surove metode, ubivši mladu Ruskinju koja je došla ponuditi sebe u zamjenu za puštanje drugih talaca, a slijedećeg su dana ubili Moskovljanina koji je došao u nadi da će osloboditi svog sina. Također, likvidirali su jednog taoca koji ih je uslijed fizičkog rastrojstva pokušao napasti.

- sadržaj se nastavlja -

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

Kako se u srcu Moskve gotovo tri dana bez rješenja odvijala talačka kriza ovakvih razmjera, liberalni dio javnosti vršio je pritisak da se teroristima popusti.

No, ruske vlasti odlučile su se za munjevitu akciju. Učinkovitost udara pomoglo je korištenje nekonvencionalne metode jer u rano jutro 26. listopada počeo se u kazalište puštati omamljujući plin bez mirisa zbog čega je većina terorista i posjetitelja onesviještena. Ubrzo su u kazalište upali pripadnici specijalnih snaga koji su likvidirali sve teroriste, ali je zbog posljedica omamljivanja preminulo i više od 100 posjetitelja.

 

Slike pobijenih terorista obišle su svijet, čime je Rusija zapravo objavila da će pod vodstvom Vladimira Putina imati nultu granicu tolerancije prema terorističkim akcijama.

 

 

Svijet kroz povijest

Autor: Tomislav Šulj

Foto: 1. DPCM/scrshot Youtube

 

 
 
Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.
 

 

hrenfrdeituk

Trenutno posjetitelja

Imamo 372 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
Budućnost Hrvatske je u rukama:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:
Udruga 'Crne Mambe' - 2019. - crnemambe.hr
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
X

Ups!

nedozvoljeno kopiranje sadržaja