Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

RATOVI

SVJEDOČANSTVA HRVATSKIH BOJOVNIKA
Zarobljeni na vlastitom području
NIKOLA IVKANEC (2/6)

Nikola Ivkanec

 

RATOVI: Svjedočanstva hrvatskih bojovnika

 

 

- nastavak

 

 

Pravog mira na liniji razgraničenja zapravo nikada nije bilo.

Ako se ponekad činilo da je trenutačno mirno, bio je to samo privid koji se plaćao krvlju. Tako je bilo i 18.veljače 1993. godine.

Dva su prijatelja radila cijeloga dana sve do noći, kada su se vraćali kući. Na samom ulazu u grad Pakrac upali su u četničku zasjedu. Teroristi su ih sačekali nedaleko bolnice. Sasjekli su ih iz automatskog naoružanja i pobjegli preko linije razgraničenja na okupirano područje. Apsurd je što su teroristi postavili zasjedu nedaleko od bolnice u kojoj je bila smještena manja jedinica Kanađana iz UNPROFOR-a. Bilo je očito da su UNPROFOR iskoristili kao štit.

U napadu su poginuli Petar Sić i Robert Ivanović.

 

Dana 4. ožujka 1993. nakon temeljitih priprema i izviđanja, uočili smo da teroristi veoma rijetko zalaze u napuštena sela lipičke općine Korita, Subocku i Livađane. Ta su sela oslobođena još 1991. godine. Razmještanjem UNPROFOR-a ta sela su postala ničija zemlja.

Razmatrajući to stanje u zapovjedništvu Policije, odlučili smo da ćemo iskoristiti nazočnost Jordanskog bataljuna kao štit i u narečena sela, kako nalažu pravila UNPA, ušetati se s kratkim oružjem i tu ostati zauvijek. Držali smo da time nećemo prekršiti Vance-Owenov plan.

S druge strane,  očekivali smo da ćemo ostvariti dodir sa srpskim teroristima i tako taj međuprostor između Lipika i Novske staviti pod našu kontrolu. 

 

Nikola Ivkanec

 

Bio je dubok snijeg i kretali smo se u zahvatu ceste u koloni jedan po jedan. Iako smo imali čelnog izviđača, odjednom smo se našli opkoljeni pripadnicima Jordanskog bataljuna iz sastava UNPROFOR-a. Uperivši automatsko naoružanja s prstima na okidačima, tražili su da se predamo i mirno pređemo u njihovu bazu koja je bila oko 2 kilometra na Trokutu.

Nismo pristali na takvo poniženje pa smo i mi hitro stali iza drveća i repetirali ispod policijskih jakni skriveno automatsko naoružanje. U džepovima smo imali za svaki slučaj i po dvije ručne bombe.

Nastala je pat pozicija: Jordanci su zalegli u snijeg, a mi smo ostali stajati u krugu iza drveća, spremni na sve - osim na predaju.

 

Muklu tišinu prekinuo je jordanski časnik pokušavajući na engleskom pregovarati. Ponudio je kompromisno rješenje: da kao gosti naoružani krenemo u njihovu bazu na čaj.

Odlučio sam prihvatiti taj prijedlog nadajući se da nas u bazi neće izigrati. Predhodno sam vezom obavijestio svog nadređenog što se zbiva.

Poziv na čaj učinio mi se tim razumniji jer je situacija postala komična: jordanski vojnici nisu dugo izdržali ležati u snijegu; ustali su i stali cupkati na mjestu odloživši puške na ramena i pušući u promrzle prste.

Bilo mi ih je žao, pa smo u ime buduće suradnje, krenuli kao gosti popiti čaj u njihovu bazu. Čaj kao i situacija nije bio po našem ukusu: u malim čašicama, presladak i pretjerano aromatičan.

Vezom sam pozvao da dođu po nas vozila u jordansku bazu.

Uskoro su novi punktovi-položaji osvanuli u Subockoj i Livađanima, nedaleko baze jordanskog bataljuna.

Hrabrom zapovjedniku interventne skupine Policijske postaje Pakrac Saši Ružiću nije smetalo ni 20 pušaka UNPROFOR-a upereno u njegova prsa.

Izvrsno je  govorio dva svjetska jezika, ali nažalost, poginuo je od četničke mine u obavljanju službenog zadatka u šumi na Krndiji zajedno s Ivicom Cavallijem.

Bili su to mladići mlađi od 30 godina.

 

Nikola Ivkanec

 
 
Razmještanjem UNPROFOR-a u tzv. UNPA zoni 1992. godine u Pakracu obnovljena je potpuno uništena zgrada Policije, a policijske snage su preustrojene prema ukazanoj potrebi pravila Ujedinjenih naroda. U tim okolnostima ministar Ivan Jarnjak imenovao me zapovjednikom PP Pakrac. Pakračanima je objašnjeno da sam pravi čovjek za novonastale okolnosti budući sam, kako je rekao, dokazao spoj policijskog i vojnog znanja na glinskom i daruvarskom ratištu.
 
U siječnju su uhićena dvojica naoružanih i uniformiranih terorista koji su prešli  liniju razgraničenja u Gunduličevoj ulici u Pakracu, a u noći 25. na 26. siječnja, jedan se četnik sam predao Hrvatskoj policiji.
 
Za početak godine bila je to dobra bilanca živih jezika.

 

 

- nastavlja se -

 

1. dio

2. dio

3. dio

4. dio

5. dio

6. dio

 

 

 

foto: 1. DPCM/Nikola Ivkanec

Svjedočanstva hrvatskih bojovnika

 

 

 

 

Autor: Hrvoje Horvat

Izvor: DPCM/"Moja sjećanja, Domovinski rat '91.- '95", Nikola Ivkanec

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

Svjedočanstva hrvatskih bojovnika

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 270 gostiju i nema članova online

A- A A+
Podržavate li članstvo Ukrajine u NATO-u?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com