Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

RATOVI

SVJEDOČANSTVA HRVATSKIH BOJOVNIKA
Terorizam se nastavlja...
NIKOLA IVKANEC (4/6)

Nikola Ivkanec

 

RATOVI: Svjedočanstva hrvatskih bojovnika

 

 

- nastavak

 

 

25. svibnja teroristi su po već iskušanom scenariju počeli pojačano bojno djelovati duž 42 km duge linije dodir, a najžešće streljačkim automatskim naoružanjem prema Lipiku i Pakracu.

 

Toga dana oko podneva počeli tući preko linije dodira minobacačima selo Grahovljane.

Ta je minobacačka vatra trebala privući našu pozornost da bi diverzantsko-teroristička grupa lakše prošla liniju dodira i ušla na naše slobodno područje.

Kako smo to uobičajeno činili na dojave s naših položaja o detonacijama u selu Grahovljanima, odlučili smo tamo uputiti našu jaču ophodnju sa zadaćom da izvidi stanje i da se s izvješćem vrati u bazu. 

Ubačeni teroristi su uočili kretanje policijskih vozila u smjeru Grahovljana te odlučili sačekati kolonu u zasjedi na povratku iz ophodnje.

Zasjedu su postavili bočno oko 200 metara od puta kojim se kretala policijska kolona. Kad je u povratku kolona naišla, u pogodnom trenutku otvorili su vatru. Već iskusni policajci, na prvi rafal su poiskakali iz vozila, zauzeli položaj i odmah odgovorili na vatru.

Vidjevši manevar naših policajaca spremnih na borbu, četnici su panično napustili svoj položaj i koritom rječice Pakre uspjeli su se preko linije dodira izvući u dubinu okupiranog područja.

U toj je zasjedi ranjen naš čazmanski policajac Davor Biruš, isti onaj koji je golim rukama  u mjesecu siječnju savladao majora Bezbednosti  Babića. Davor je u ranjavanju, u nesreći, imao i malo sreće. Naime, zrno je bilo rasprskavajuće i rasprsnulo se na stupu karoserije vozila, tako da je Davor ranjen samo krhotinom. Unatoč tome, Davor je opasno ranjen u prsni koš. Da je terorist upotrijebio klasično zrno, a s obzirom na putanju zrna, naš heroj Domovinskog rata vjerojatno bi tom prilikom poginuo.

I ovaj događaj  zbivao se na oko 1 kilometar  od kontrolne točke UNPROFOR-a koji je jedino molio da ne uzvratimo srpskoj strani istom mjerom. 

 

Domovinski ratDomovinski rat

 

TeroristiKao ranjena zvijer srpski vojni stroj je na pakračkoj liniji razdvajanja pod zaštitom UNPROFOR-a Ujedinjenih naroda ( tzv. UNPA), sve više grizao i ujedao gdje stigne u svojoj agoniji ratnoga gubitnika, taktički primjenjujući u ratovanju sve grublje i opakije zločine. Uz uobičajene oružane provokacije uz liniju razgraničenja, teroristi i dalje ubacuju diverzantsko-terorističke grupe na slobodno područje kojima je primarni cilj miniranje vitalnih objekata i ubijanje svakoga na koga naiđu. Uspjeli su minirati tzv. Plavi most na željezničkoj pruzi prema Banovoj Jaruzi, pa putnički vlak kod Kukunjevaca te dalekovod koji Lipiku dovodi električnu energiju. 

Hrvatska policija nije samo pasivni promatrač njihovih terorističkih čina nego pored neučinkovitog UNPROFOR-a uspijeva prilagoditi taktiku postupanja primjerenu rastućem srpskom terorizmu. Prema vlastitoj prosudbi uspijevali smo unaprijed na mogućim objektima napada kao i pravcima kretanja terorista, postavljati zasjede. Te su zasjede bile uspješne.

 

Jedna od njih bila je posebno uspješna 14. rujna kada su uhićena četiri naoružana terorista s njihovim vođom Željkom Sokolovićem. Za njim je ranije raspisana tjeralica zbog ratnog zloćina počinjenog nad više obitelji iz Pakraca, u Ulici Veberov sokak.

 

Desetak dana od Dobrovca do Novske odlukom UNPROFOR-a bio je zabranjen promet automobilima bijele boje

"Molimo vozila bijele boje ne dolaze na ovu kontrolnu točku po naređenju zapovjednika Jorbata, a zbog vaše sigurnosti molimo vas da se okrenete nazad za Lipik", pisalo je to na tabli na kontrolnom punktu nedaleko Jagme.

Tabla je skinuta 16. 6., dan nakon što se je predstavnik vlade Republike Hrvatske u Daruvaru  sastao sa zapovjednikom UNPA područja zapad.

Sličnost sa UNPROFOR-ovim vozilima smetala je srpskim teroristima u zasjedi jer nisu mogli pravovremeno zaključiti da li se radi o UNPROFOR-ovom vozilu ili civilnom vozilu. 

Zaključili smo da je zbog toga zapovjednik Jorbat donio odluku. 

 

 

- nastavlja se -

 

1. dio

2. dio

3. dio

4. dio

5. dio

6. dio

 

 

 

foto: 1. DPCM/Nikola Ivkanec

Svjedočanstva hrvatskih bojovnika

 

 

 

 

Autor: Hrvoje Horvat

Izvor: DPCM/"Moja sjećanja, Domovinski rat '91.- '95", Nikola Ivkanec

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

Svjedočanstva hrvatskih bojovnika

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 424 gostiju i nema članova online

A- A A+
Podržavate li članstvo Ukrajine u NATO-u?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com