Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

ART

Izložba
Izložba „Umjetnošću i ljepotom protiv predrasuda“ postavljena je u Gradskoj knjižnici u Oroslavju, a može se slobodno razgledati svaki dan u radno vrijeme knjižnice do 6.8.2018.
IZLOŽBA KOJA SE NE PROPUŠTA
 
Oroslavje

 

ART

 

 

Izložba „Umjetnošću i ljepotom protiv predrasuda“ preobrazila je Gradsku knjižnicu u Oroslavju u pravu umjetničku galeriju.

 

Nakon što je predstavljena u nekoliko gradova diljem Hrvatske, prošlog je petka tu čast dobila i Gradska knjižnica Oroslavje kada je u njezinom prostoru otvorena izložba „Umjetnošću i ljepotom protiv predrasuda“ u organizaciji Udruge ratnih veterana Domovinskog rata "Crne Mambe" i Udruge specijalne jedinice policije Barun.

...

Knjižnica je ovom izložbom poprimila sasvim novi izgled jer je dobro osmišljenim rasporedom izloženih radova preobražena u pravu umjetničku galeriju.  Već na samom ulazu u knjižnicu nikome ne promakne primijetiti golemu brončanu skulpturu „Drvo života“ koja intrigira i provocira svojim neobičnim izgledom, budi maštu i navodi nas na razmišljanje i otkrivanje njezine priče.

I dok se okrećemo oko nje, u oko upadaju figure ratnika Tarara u prirodnoj veličini koji zaustavljeni u trenutku zastrašujućeg plesa haka u prvi tren šokiraju, a njihovi pogledi lede krv u žilama. Smještene na odjelu za djecu i mlade, figure Tarara podsjećaju na najstrašnije likove iz bajki. Izrazito realistični pogledi i izgled lica svih osam figura na promatrača ostavljaju dojam da su likovi stvarni i da bismo svakog od njih lako prepoznali na ulici. Ovim nesvakidašnjim remek-djelom posjetitelj je uhvaćen u zamku znatiželje i stubama koje vode u odjel zavičajne zbirke nastavlja slijediti trag izložbe koja iz svijeta kiparstva prelazi u svijet umjetničke fotografije i grafičkog dizajna.

U najvećoj prostoriji knjižnice – dvorani u staklu, nalaze se pravi dragulji umjetničkog stvaralaštva naših vrhunskih umjetnika, djela različitih tematika, tehnika, materijala, boja i emocija.  Mnoga poznata imena poput Damira Medvešeka, Brune Kokota, Marijana Zajeca Ko-Ze, Morgana Matijevića, Davorina Radića, Branka Kelčeca i drugih smjestila su se u gotovo svaki kutak naše knjižnice i dala joj novi izgled.

Izložba je to koja se ne propušta, a da su naši građani istog mišljenja moglo se vidjeti na otvorenju koje se održalo prošlog petka u prepunoj dvorani knjižnice u Oroslavju.

Uz toplo i prijateljsko druženje umjetnika, branitelja i posjetitelja i razgledavanja izložbe, mogli smo uživati i u maestralnoj izvedbi pijanista Jurice Vugreka kao i Ženskog pjevačkog zbora KUD-a „Sloboda“ iz Oroslavja.

Pozdravni govor i vlastiti osvrt na izložbu dala je ravnateljica Knjižnice Lidija Fuštin, a izložbu je otvorio zamjenik gradonačelnika grada Oroslavja Augustin Flegar.

Posebno dirljiv govor održao je dr.sc. Enes Quien, profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu koji je objasnio kako je i zašto nastala ova jedinstvena izložba:  

„Mi smo htjeli eliminirati svaki trag politike i politikanstva iz našeg projekta i htjeli smo izabrati isključivo umjetnike koji rade u svom ateljeu. Prvo su odložili svoje umjetničke alate i uzeli oružje da krenu u rat, a nakon oslobođenja i pobjede su odložili oružje i vratili se u svoj atelje i nastavili se baviti svojim umjetničkim djelatnostima. Osim što su sudjelovali u Domovinskom ratu, kriterij za ovaj izbor je bio i taj da su to i akademski umjetnici.“

 

Izložba je postavljena u Gradskoj knjižnici u Oroslavju do 06.08.2018., a moći će se slobodno razgledati svaki dan u radno vrijeme knjižnice. Dio izloženih radova je prodajnog karaktera, od čega se dio sredstava izdvaja za pomoć potrebitim braniteljima.

 

Izuzetno smo ponosni i sretni što je „ljepota i umjetnost“ u ovom obliku došla do nas. A „predrasude“? Njih nismo ni imali.

 

ART - Ljepote Hrvatske - UCM

 

 

 

 Foto: Sandra Šamec

 Autor: Davor Gorupić - Ris

Stručni suradnik: mag.bibl. Sandra Šamec, magistra bibliotekarstva Gradske knjižnice Oroslavje

 

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

UCM

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 904 gostiju i nema članova online

A- A A+
Korona virus je:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com