Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

ART

Branitelji u suradnji s mladima
Svaki umjetnik donirao je svoj rad u humanitarne svrhe
Umjetnička kolonija na Sljemenu Bratovštine Marijanski zavjet za Domovinu
 
Georgette Yvette Ponté

 

ART

 

 

Bratovština Marijanski zavjet za Domovinu, koju su osnovali mladi i branitelji, pokrenula je 2015.g. zavjetno hodočašće "Marijanski zavjet za Domovinu", koje prolazi svim većim Marijanskim svetištima, od istoka do juga Hrvatske.
 
 
U petak 22.02 - 24.02.2019.g. održana je umjetnička kolonija na Sljemenu koju je organizirala Bratovština Marijanski zavjet za Domovinu. Sudjelovalo je 30 umjetnika koji su pozvani da podijele duh zajedništva.
...
Prije početka svećenik je čitao biblijski tekst iz postanka 1., tako je tema bila: rođenje, nastajanje, svijetlost, sakralna tema... Mogli smo uživati u umjetničkoj raznolikosti i suprostavljenosti.
 
Svaki umjetnik je donirao svoj rad u humanitarne svrhe.
 
Bilo je divno vidjeti kako je svaki umjetnik interpretirao na svoj način zadanu temu.
 
 
 
 
O Marijanskom zavjetu
 

Zavjetno hodočašće za Domovinu

Bratovština Marijanski zavjet za Domovinu, koju su osnovali mladi i branitelji, pokrenula je 2015.g. zavjetno hodočašće „Marijanski zavjet za Domovinu“, koje prolazi svim većim marijanskim svetištima, od istoka do juga Hrvatske.

Već nekoliko godina iz raznih smjerova, inspirirana sličnim događanjima iz Europe, navirala je ideja o pokretanju hodočasničkih putova diljem naše Hrvatske. Sva sabrana iskustva sažeta su u jednoj ideji, koju ovdje izlažemo. K realizaciji projekta dodatno nas požuruju zbivanja oko hrvatskih branitelja, vrijednosti proizašlih iz Domovinskog rata. Ona su nas ohrabrila da ovaj hodočasnički put nazovemo zavjetnim, za Domovinu.

 

Smisao hodočašća

Hrvatski hodočasnički put utirali bi i vodili mladi u suradnji s veteranima Domovinskog rata. Tako bi na tom putu predaja važnosti i svetosti Domovinskog rata mladima osvješćivala svetost Domovine koju imamo.

Hrvatski narod je oduvijek poznat po svojoj vjernosti Katoličkoj Crkvi i po pobožnosti Djevici Mariji, kojoj podigao brojna svetišta diljem domovine. Potreba za ovakvim djelom osobito se nadovezuje na svojevrsni zavjet sklopljen tijekom Domovinskog rata između branitelja i hrvatskog naroda, i Djevice Marije, dok smo molili krunicu i nosili je oko vrata; i kojoj uvijek dugujemo zahvalnost za izmoljenu i izvojevanu slobodu.

Vjerujemo da bi brojni štovatelji pobožnosti Djevici Mariji ovaj hodočasnički put, i svoja hodočašćenja tim putem, prepoznali kao stalni zavjet hrvatskih vjernika, koji su i tako svoje brojne zavjete oduvijek činili i ispunjavali u pojedinim svetištima. U ovako objedinjenom zavjetnom hodočašću, izricali bi zahvalnost i molili za slobodu, dostojanstvo, vjernost, i napredak našeg naroda.

 

Opis rute

Hodočasnička ruta kretala bi iz Osijeka preko našeg najistočnijeg svetišta sjeverne Hrvatske, Aljmaš, a završavala bi se na Srđu kod Dubrovnika. Cilj je na tom putu spojiti što veći broj važnijih svetišta, preko Zagreba, Rijeke, i Dalmacijom do posljednjeg odredišta uDubrovačkojbiskupiji. Ruta hodočasničkog puta povezala bi najznačajnija svetišta kroz Hrvatsku, s prolaskom i kroz Bosnu i Hercegovinu.

Svaku etapu prelazi druga skupina hodočasnika, i prolazi unaprijed određenu rutu puta.

Predviđamo kako će ovoj glavnoj ruti matici, biti pridruživane i brojne priključne rute koje će se s njom spajati u najbližim svetištima, i nadamo se kako će ona premrežiti cijelu Hrvatsku.

Hodočasnički put, odnosno njegov glavni tok, dug je oko 1700 km, uz još 400 km priključnih ruta.

 

 

ART - Ljepote Hrvatske - UCM

 

 

 

 Foto: DPCM/Davor Gorupić - Ris

 Autor: Georgette Yvette Ponté

Izvor: DPCM/marijanskizavjet.hr

 

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

UCM

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 301 gostiju i nema članova online

A- A A+
Korona virus je:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com