Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

KULTURA

HRVATSKA KULTURNA BAŠTINA
Izložbe, predavanja, obilasci... od Vukovara do Konavala
"Baština i priroda - krajolik mogućnosti" tema ovogodišnjih Dana europske baštine

Dani europske baštine

 

Hrvatska kulturna baština 

 

"Baština i priroda - krajolik mogućnosti" tema je ovogodišnjih Dana europske baštine koji će se tijekom rujna i listopada obilježiti diljem Hrvatske, a središnja izložba "Pustinja Blaca - kulturni krajolik" otvorit će se 20. rujna u Gliptoteci HAZU u Zagrebu, najavilo je Ministarstvo kulture.

 

Središnjom izložbom želi se predstaviti nekadašnji svećenički eremitorij Pustinje Blaca kojim se danas u suvremenim okolnostima, baš kao nekad, upravlja s visokom sviješću o nužnoj povezanosti čovjeka s prirodom, ističu iz Ministarstva.

...

Budući da je ovogodišnja zajednička tema većine zemalja Vijeća Europe 'Baština i priroda: krajolik mogućnosti', upravo se stoga ovom izložbom otvaraju Dani europske baštine u Hrvatskoj, ističe se u najavi manifestacije koja se održava u organizaciji Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture.

Ovogodišnjom temom želi se istaknuti potreba istraživanja raznolikosti i kulturnih vrijednosti s ciljem očuvanja prirode, baštine i krajolika za buduće naraštaje, a svojom sadržajnom i oblikovnom sveobuhvatnošću ona predstavlja prikladan uvod u Europsku godinu kulturne baštine, čijim će mnogobrojnim i raznovrsnim manifestacijama biti obilježena cijela 2018. godina, dodaje se u priopćenju.

 

 

Izložbe, okrugli stolovi, predavanja, dodjela Nagrade Vicko Andrić

 

U brojnim naseljima diljem Hrvatske, od Vukovara do Konavala, organizirane su izložbe, stručna predavanja, prezentacije, radionice, obilasci i drugi sadržaji kojima se želi prizvati važnost istinske povezanosti i interakcije čovjeka s prirodom u današnjem visokotehnološkom dobu te ih pozicionirati kao temelj, izvorište ljudskog umjetničkog kreiranja.

Na svečanosti u zagrebačkom Muzeju Mimari 22. rujna dodijelit će se Nagrada Vicko Andrić za izvanredna postignuća u području zaštite kulturne baštine. Nagrada za životno djelo dodijeljena je Zorislavu Horvatu, godišnja nagrada profesorici na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu Jasni Jeličić-Radonić, a nagrada za doprinos lokalnoj zajednici Ekomuzeju Batana iz Rovinja.

 

U sklopu Dana europske baštine, 18. listopada u Auli Sveučilišta u Zagrebu održat će se tribina i okrugli stol "Urbane revitalizacije - potreba ili smjer budućeg razvoja gradova" koji će voditi prorektor za inovacije, transfer tehnologije i inovacije Miljenko Šimpraga.

Programi zaštite i očuvanja arheološke baštine bit će predstavljeni na stručnom skupu "Od prirodne do kulturne baštine - Natura in minims maxima" 21. rujna u Muzeju Mimari.

U Galeriji Arheološkoga muzeja bit će predstavljen projekt "Prekogranična destinacija kulturnih i zelenog turizma - Claustra+" te otvorena izložba "Claustra Alpium Iuliarum - skrivena ostavština starih Rimljana". Slovensko-hrvatski projekt Claustra + realizirat će se od kolovoza 2017. do 2020. godine, a njime će se istaknuti povezanost graditeljske i kulturne baštine tog rimskog obrambenog sustava i njegova prirodnog okruženja u svrhu promicanja turističkih potencijala.

Društvo povjesničara umjetnosti u povodu Dana europske baštine organizira niz predavanja "Povijest umjetnosti o odnosu prirode i društva", a Lepoglava će se u manifestaciju uključiti Međunarodnim festivalom čipke od 21. do 24. rujna koji je ove godine posvećen baštini europskih čipkarskih škola, s posebnim naglaskom na lokalno čipkarstvo predstavljeno izložbom "Baština lepoglavske čipkarske škole".

Dani europske baštine 16. i 17. rujna obilježit će se i u Krapju u Parku prirode Lonjsko polje izložbom "Krapje - graditeljska baština camerom obscurom" te izlaganjima, radionicama i koncertom.

U Puli će se od 3. do 6. listopada održati IV. savjetovanje Southeast Europe Mosaics - Prezentacija demontiranih mozaika na pokretnim podlogama. Projekt je osmišljen s ciljem osvješćivanja potreba za organiziranijom zaštitom i poboljšanjem konzervatorskog pristupa mozaičkoj baštini u zemljama jugoistočne Europe.

Među brojnim događanjima bit će i 5. dani industrijske baštine grada Siska tijekom kojih će se od 15. do 30. rujna održati brojne radionice, organizirati obilasci industrijskih pogona, izložbe, predavanja, ali i predstaviti međunarodna iskustva u očuvanju i prezentaciji industrijske baštine.

 

 

Hrvatska kulturna baština

 

 Foto: HINA / Mladen VOLARIĆ / mm

 

Autor: UCM

Izvor:Hina

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija. 

 

Hrvatska kulturna baština

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 233 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com