Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

KULTURA

HRVATSKA KULTURNA BAŠTINA

"Ptica se pozna po perju, a čovjek po govoru"

Vjekoslav Klaić: Govori hrvatski

Vjekoslav Klaić

 

Bog ti je darovao divni jezik hrvatski, kako ga gotovo više na svijetu nema.

On je zvučan i bogat, tako da njime možeš izreći sve, što ti pamet kaže i srce osjeća.

Griješiš protiv Boga i prirode, kad ne govoriš hrvatski, gdje god treba i kad ti se zgoda nadade. Govori hrvatski u kući i u javnosti, jer samo po jeziku tvome znat će svijet, da si Hrvat. Ako kažeš, da si Hrvat, a ne govoriš svojim rođenim jezikom, onda naprosto lažeš. Ptica se pozna po perju, a čovjek po govoru.

Nastoj, govoriti hrvatski što ljepše i savršenije, kao da iz najbolje knjige čitaš. Jer velika je sramota, kad kažeš, da si Hrvat i ne govoriš savršeno svojim materinjim jezikom. Nemoj upletati u svoj hrvatski govor riječi tuđinske (srpske, njemačke, talijanske ili turske), jer tim odaješ, da si rob tuđincu, ili da ne znaš svoga jezika.

Uči i cijeni također strane jezike, ali govori njima samo u krajnjoj potrebi i kad si u tuđoj zemlji. U svojoj domovini, u Hrvatskoj, ne vrijeđaj majke svoje tuđim govorom.

Najmanje pak da to činiš tuđincu za volju, koji dolazi s trbuhom za kruhom. Neka tuđinac nauči najprije hrvatski, ako se želi zakloniti u Hrvatskoj. Ako tuđinca susrećeš njegovim jezikom, on će te omalovažavati i prezirati; ako ga prinudiš da govori tvojim jezikom, on će te cijeniti i poštivati.

Svom snagom pak poradi, da ti obitelj vazda govori samo hrvatski, da hrvatski misli, osjeća i radi. Jer hrvatska obitelj najjači je bedem hrvatstva: jedna jednita svjesna obitelj hrvatska vrijedi za čitavu regimentu na bojnom polju!

 

Vjekoslav Klaić

 

 

Hrvatska kulturna baština

 

 Foto: brodportal.hr

 

Autor: Oskar Šarunić

 

Hrvatska kulturna baština

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 338 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com