Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

ART

Izložbe
U neprestanoj potrazi za formom kojom će najbolje izraziti proživljeno vizualno iskustvo, odnosno vlastitu umjetničku individualnost
Tematske metamorfoze i formalni hibridi Tare Beate Racz
 
TaraBeata Racz

 

 

 

 

U petak, 06.11.2020., otvorena je samostalna izložba mlade slikarice Tare Beate Racz u Galeriji Zlati Ajngel u Varaždinu.

 

Tara Beata Racz (1991.) diplomirala je 2016. godine psihologiju na Filozofskom fakultetu, a 2019. slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Ksenije Turčić. Tijekom studija slikarstva nagrađena je s čak četiri Rektorove nagrade: za veliki timski znanstveni i umjetnički rad za projekt „Kratki spoj“, za projekt studentskog časopisa „Skica“, za društveno koristan rad u akademskoj i široj zajednici za program „Svijet i ja, ja i svijet“ te za projekt Opera L. Janačeka „Lukava mala lisica“. Dosad je izlagala na brojnim skupnim i nekoliko samostalnih izložbi.

...

 

 

Predgovor za izložbu Transanimalia napisala je Leila Topić, viša kustosica iz Muzeja suvremene umjetnosti, koja piše da ono što razlikuje slikarstvo Tare Beate Racz od slikarskih praksi njezine generacije jest „njezino neprestano promišljanje i poigravanje formom. Naime, od njezine prve zapaženije samostalne izložbe naslovljene Psihonautika iz 2018, ili Prostora susreta s početka 2020. pa sve do najnovije Transanimalie, slikarica je u neprestanoj potrazi za formom kojom će najbolje izraziti proživljeno vizualno iskustvo odnosno najbolje istaknuti vlastitu umjetničku individualnost, ne mareći za stupnjeve podudaranja sa stvarnim svijetom.“

 

 

Govoreći o metamorfozama Tarinog slikarskog rukopisa, Leila Topić uspoređuje novi ciklus slika Transanimalia s prethodnim ciklusom  Prostori susreta, gdje je slikarica gotovo potpuno napustila reprezentaciju predstaviviši slikarska platna, ekspresivne, kolorističke portrete, koji asociraju na skenove intenzivnih moždanih aktivnosti.

U novom ciklusu Transanimalia, navodi Leila Topić, umjetnicane raskida s kolorističkom raskoši, ali je paleta donekle reducirana i utišana s naglašenim komplementarnim kolorističkim dijalozima“. Na platnima se sad pojavljuju figure, hibridne životinje koje su nastale spajanjem raznih stvarnih i nestvarnih bića, koja su se nepredvidivo transformirala pod utjecajem okoline. Neki od njih podsjećaju na životinjske hibride iz grčkih mitova poput morskog konja, himere, grifona, a neki na slike iz srednjovjekovnih bestijarija, na bića koja posjeduju arhetipsku moć i sastavni su dio kolektivne svijesti naše civilizacije.

 

 

Međutim, umjetnicu ne zanimaju cjeloviti i anatomsko precizni prikazi hibridnih stvorenja odnosno čitki ili ilustrativni prizori pa se tako figure Tarinih čudovišnih bića nerijetko približavaju znaku.

Za svoj proces rada umjetnica kaže da počinje izradom „vizualno stimulativne, ali nestrukturirane podloge“ koja joj omogućuje da u nju upisuje različite asocijacije koje je navode da taj nestrukturirani materijal počinje strukturirati. Iz pojedinih mrlja i poteza ukazuju se oblici iz kojih ona izvlači figuru da bi se potom opet poigrala pozadinom. Kroz taj dinamičan proces izmjena figure i pozadine umjetnica postepeno dolazi do konačnih formi.

 

 

„Čudovišna bića su nastajala potpuno slobodno s vizijom koja bi došla tijekom stvaralačkog rada“, kaže Tara Beata Racz. Novi ciklus slika odaje želju za tematskim metamorfozama odnosno potragom za „pravom“ formom i vlastitim kolorističkim intenzitetima kakve prepoznajemo i u prethodnom ciklusu.

Izložba Transanimalia ostaje otvorena do 22.11.2020. Galerija Zlati Ajngel u Varaždinu otvorena je radnim danima od 18 do 20 sati (osim ponedjeljkom kada ne radi) te vikendom od 10 do 12 sati.

 

 

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

 

 

Davor Gorupić - Ris

 

 

 Foto: DPCM/Davor Gorupić

 

 Priredio: Davor Gorupić

Izvor: e-varazdin.hr

 

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija. 

 

 

 

Davor Gorupić - Ris

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 413 gostiju i nema članova online

A- A A+
Podržavate li članstvo Ukrajine u NATO-u?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com