Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

ART

Izložbe
Retrospektivni pregled aktivnosti i stvaranja Radoslava Putara i Miljenka Horvata
27.11.2019. posjetite Gradski muzej Varaždin
 
Srijeda u muzeju

 

 

 

U srijedu (27.11.2019.) otvara se retrospektivna izložba umjetničkih radova Radoslava Putara i Miljenka Horvata u GMV Palača Sermage, Trg M. Stančića 3 u Varaždinu, koja će trajati do 2.2.2020.

 

Izložbu organiziraju Institut za istraživanje avangarde, Kolekcija Marinko Sudac i Gradski muzej Varaždin.

...

Retrospektivnim pregledom aktivnosti i stvaranja Radoslava Putara i Miljenka Horvata, postavljenim poglavito iz Kolekcije Marinko Sudac, pokazuje se značaj njihova djelovanja publici – njihovim varaždinskim sugrađanima, ali i svoj drugoj zainteresiranoj javnosti.

Izložba predstavlja umjetničke radove Miljenka Horvata, kao i rad Radoslava Putara, jednog od najznačajnijih likovnih kritičara poslijeratnog razdoblja u regiji.

Radoslav Putar je u razdoblju prvih poslijeratnih desetljeća u području likovne kritike, kao i njegovih ostalih stručnih obveza, bio osobom u samom središtu zbivanja, čija su gledišta i pozicije na tadašnjoj domaćoj umjetničkoj sceni ostavljali mnoštvo izravnih učinaka, nerijetko praćenih povremenim polemičkim protivljenjima što ih je on izazivao i morao podnositi upravo zbog odlučnog i beskompromisnog pridržavanja i javnog iznošenja vlastitih vjerovanja.

Njegov čvrst stav vidljiv je tako i u potpori koju je pridavao i naivnim umjetnicima, u čijem je stvaranju vidio autentične vrijednosti.

 

Radoslav Putar

 

Pisao je tekstove o različitim novim pojavama na domaćoj sceni, od kojih su neki zabranjeni i objavljeni tek godinama kasnije (EXAT 51). Među ostalim funkcijama, bio je ravnatelj Galerija grada Zagreba (1972. – 78.) i Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu (1979. – 83.). Putar je bio član grupe Gorgona i jedan od osnivača i teoretičara međunarodnog pokreta Novih tendencija. Bio je urednik časopisa „Bit international“ i „Spot“.

Naime, i Putar i Horvat bili su članovi grupe Gorgona – protokonceptualne grupe umjetnika i intelektualaca koja je djelovala u Zagrebu između 1959. i 1968. godine. Uz Putara i Horvata, članovi su bili Josip Vaništa, Julije Knifer, Ivan Kožarić, Marijan Jevšovar, Đuro Seder, Matko Meštrović i Dimitrije Bašičević-Mangelos.

Putar je unutar grupe imao ulogu „tajnika“, dakle osobe koja zakazuje sastanke grupe i o njima vodi zapisnike. Danas, Putarova pomno smišljena i dosljedno provedena korespondencija sasvim se legitimno smatra njegovim prilogom umjetničkim ponašanjima svojstvenih duhu Gorgone.

Poveznicu između ovih dvaju konteksta, Putara kao kritičara i Putara kao umjetnika-člana Gorgone, čine Putarovi tekstovi potpore izložbama i analize djela gorgonaša Vanište, Kožarića, Knifera, Jevšovara, Sedera, Horvata, te njima bliskih Gattina i Fellera.

 

Izložba

 

Prvo razdoblje djelovanja Miljenka Horvata povezuje se s ozračjem Gorgone, kojom je postao pripadnik za vrijeme studija arhitekture, gdje postaje demonstrator na predmetu Josipa Vanište, osnivača grupe.

Horvat najizravniji doprinos grupi daje 1965., objavljivanjem sedmog broja anti-časopisa „Gorgona“, knjige kao umjetničkog djela kojeg su članovi grupe sami izdavali u 11 realiziranih brojeva (i više nerealiziranih predložaka) od 1961. do 1966. godine. Horvat 1962. seli u Pariz, a zatim 1966. u Montreal, ali ostaje u kontaktu s članovima Gorgone, poglavito Josipom Vaništom, putem pisama.

Tako njegove fotografije nastale u periodu Gorgone, ali i one iz Pariza, i u sedamdesetima SAD-a (poglavito New Yorka ili Bostona), ali i rani umjetnički radovi, nose obilježja onoga što je označeno „gorgonskim duhom“.

 

Izložba

 

Izložba je otvorena do 2. 2. 2020. godine.

Organizatori: Institut za istraživanje avangarde, Kolekcija Marinko Sudac i Gradski muzej Varaždin.

Autor koncepta: Marinko Sudac.

Kustosi: Dorotea Fotivec, Ivana Janković.

Koordinacija za GMV: Elizabeta Igrec.

Izložbeni tekstovi: Ivana Janković, Ješa Denegri, Radoslav Putar.

Organizatori zahvaljuju Muzeju za umjetnost i obrt (Zagreb), Muzeju suvremene umjetnosti (Zagreb), Kolekciji Vugrinec i Institutu Tomislav Gotovac na ustupanju radova.

Izložbu je financijski potpomoglo Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

 

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

 

 

Davor Gorupić - Ris

 

 

 Foto: Davor Gorupić

 

 Autor: Davor Gorupić

 

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija. 

 

 

 

Davor Gorupić - Ris

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 288 gostiju i nema članova online

A- A A+
Podržavate li članstvo Ukrajine u NATO-u?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com