Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

ART

LIKOVNA KOLONIJA
Putem umjetnosti oslobađamo svoje emocije, ona je sredstvo koje nam omogućuje ekspresiju našeg unutarnjeg stanja
Akademski umjetnici i apsolventi ALU na koloniji MambArt
 
Likovna kolonija

 

 

 

Likovna kolonija MambArt održana 6. listopada u dvorcu Veliki Tabor samo je jedna u nizu kreativnih akcija iniciranih od Udruge "Crne Mambe", no ipak jedina na kojoj su sudjelovali isključivo akademski umjetnici i apsolventi Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.

 

Radionica je održana u prekrasnom okruženju, divnoj prirodi s pogledom koji je svaki put drugačije obasjan suncem i uzbudljivom igrom svjetla i sjene, te šarenom čarolijom kolorita koja je „zagorske brege“ za nas učinila bajkovitim.

...

Ispunjen jednodnevni program s početkom u 10 sati ujutro odvijao se pod vodstvom Paule Banić, akademske kiparice zadužene za mlade umjetnike, dr. sc. Enesa Quiena, profesora i likovnog kritičara koji vodi cijeli umjetnički projekt, te Udruge "Crne Mambe" uz čiju organizaciju, sudionicima je zajedno s članovima njihovih obitelji dobar provod uvijek zagarantiran.

Po dolasku razgledali smo novo uređen dvorac u kojem se mogu vidjeti vrijedne zbirke poput kolekcije hladnog oružja, saznati sve o najranijoj gotičkoj fazi nastanka dvorca, povijesnom razvoju i njegovim stanovnicima, te legendi o zlatokosoj Veronici Desinićkoj.  Zahvaljujući divnom i uslužnom osoblju dvorca dobili smo na raspolaganje cijeli dvorac i okolicu, tako da nam izbor oko postava štafelaja i početka slikanja nije bilo nimalo lagan, no svaki si je sudionik izabrao njemu najljepšu poziciju.

- sadržaj se nastavlja -

 

 

Ispred dvorca na drvenim klupama rasprostrli smo razne materijale - od gline do platna i kreativni zahvati su počeli. Sudionici iz Udruge Crnih Mambi zajedno sa svojim članovima obitelji uhvatili su se izrade različitih primijenjenih predmeta od gline, među kojima se nastala i mala maketa dvorca, te zdjelice inspiriane biljem, kule i simpatični setovi za jelo. Žiga Bednjanski, poznati kipar, pravim imenom Izidor Popijač zajedno sa svojim sinom akad. kiparom Petrom Popijačem objašnjavao je na svoj osebujan način smisao umejtničkog stvaranja dok je Petar kipario u glini „Kulu pobjede“.

Slikari su izabrali mirno okruženje s bočne strane dvorca koje svakako ima najljepši pogled na brežuljke i cijelo Zagorje, gdje su stvarali sve do popodnevnih sati. Oduševljenje lokacijom nitko nije mogao sakriti, a najbolje se očituje u nastalim radovima, kojih je bilo više nego što smo se nadali, naime svaki od slikara naslikao je najmanje po dva platna, a neki čak i tri platna. Uz fenomenalan roštilj i ostale delicije, genijalne prirodne sokove koje su priredile "Crne Mambe" možemo reći samo da se bilo teško dići od stola. Na svim događanjima od izložbi do kolonija, zaista uvijek smo iznenađeni kulinarskim umijećem koje prirede Mambe, među kojima osim kulinarskih talenata, što je umjetnost za sebe, ima također i umjetničkih slikarskih, kiparskih i aranžerskih talenata.

Uz umjetnike na koloniji uvijek se rađaju i otkrivaju novi talenti koji s malim poticajem napokon oslobode svoje kreativno stvaralaštvo. Kroz takve susrete nastojimo potaknuti kreativnost koju svaki čovjek nosi u sebi, jer mi jesmo apriori kreativna bića, no često zatomimo našu potrebu za kreativnim izražavanjem uslijed svakodnevnih obveza i ubrzanog načina života te nemamo mogućnosti za takve dodatne aktivnosti. Odlazak u prirodu je dovoljna promjena koju ne prakticiramo dovoljno, a oslobađa nas od stresa i puni nas pozitivnom energijom.

Putem umjetnosti oslobađamo svoje emocije, ona je sredstvo koje nam omogućuje ekspresiju našeg unutarnjeg stanja. Uzmemo li umjetnost koja nam služi u terapiji kao sredstvo putem kojeg izvlačimo potisnute probleme, poteškoće, emocionalna stanja na vidjelo i uobličujemo npr. u sliku, tada za razliku od klasične terapije koja se provodi dijalogom između terapeuta i klijenta, dobivamo autonomni predložak koji nam pomaže kako bismo stekli dublje uvide u podsvjesni, nesvjesni prostor klijenta.

Radionice i kolonije također doprinose oslobađanju naše spontanosti, koju društvo i sistem u kojem živimo, nažalost uništavaju.

- sadržaj se nastavlja -

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

U tom stvaralačkom procesu koji je i proces oslobođenja nas samih i našeg unutranjeg djeteta stječemo nova iskustva, nova poznanstva, prijatelje i ono čega svima manjka, a svakako je svima potrebno – druženje. Želju da zajedno stvorimo transformaciju u osobnom rastu pojedinca koja će za svoj rezultat imati promjene u zajednici koju pojedinci sačinjavaju, provodimo samoinicijativno kada god nam se ukaže prilika, te svakako pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže s jednim malim ali važnim uvjetom, a to je dobra volja!

Spoj umjetnosti i radne terapije vojnih veterana zajedno s njihovim članovima obitelji iz susreta u susret sve više poprima pravu konotaciju art terapije koja je u svijetu odavno prisutna i vrlo popularna, te jako efikasna.

 

Likovnu ekipu na održanoj koloniji činili su akad. kiparica Ana Divković, akad. kipar Petar Popijač, akad. kiparica Georgette Yvette Ponte, akad. slikarica Mateja Vukelić, mag. psiholigije i apsolventica slikarstvaTara Beata Racz, dr. medicine i apsolvent slikarstva Ivan Barun, apsolventica slikarstva Iva Starac, mag. ing. dizajnerica Viktoria Koze, kipar Žiga Popijač, prof.dr. sc. Enes Quien i voditeljica akad. kiparica Paula Banić.

 

 

 

Davor Gorupić - Ris

 

 

 Foto: DPCM/Davor Gorupić - Ris

 

 Autor: Davor Gorupić - Ris

Stručna suradnica: akad. kiparica Paula Banić

 

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

Davor Gorupić - Ris

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 335 gostiju i nema članova online

A- A A+
Podržavate li članstvo Ukrajine u NATO-u?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com