Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

ART

LIKOVNA KOLONIJA
Trodnevna kolonija u Nacionalnom parku Plitvice
Umjetnički brlog Plitvičkih jezera - oaza za umjetnike iz Hrvatske, Ukrajine, Njemačke, Francuske...
 
Likovna kolonija

 

 

 

Tog petka kombijima, autima, poneki i vlakovima krenuli su na Plitvička Jezera.

 

Na odredište od kojekuda došlo tridesetak umjetnika s kistovima u rukama na prvu, nadamo se, ne i zadnju slikarsku koloniju kod obitelji Marić.

...

Naime, trodnevna kolonija u Nacionalnom Parku Plitvice 26.10.2018. postala je oaza za ne samo umjetnike iz čitave Lijepe Naše, nego i Ukrajine, Njemačke a i Francuske.

Razne generacije vedrih stvaratelja spremnih i jedrih kolonizirali su Ličku modru lijepoticu zvanu Plitvička jezera. Nismo bili jedini u idili Panssiona obitelji Marić su nam društvo pravili psić Beki,a i turisti zalutali opijeni intenzivnim mirisom lovačkog gulaša kuhara Maria.

U petak smo se smjestili poput kakvih ličkih medvjeda, izabrali  smo “brloge” poneki umjetnici su na terasama našli  kretivni kutak za slikanje, drugi su pak svoje štafelaje stavili u prekrasni vanjski vrt sa stolovima iz kojeg se pogled prostire po ličkoj  šumi, sve pod strogim budnim okom velikog psa mješanca haskija i labradora koji je jedva dočekao naše prisutstvo.

I tako se boemsko društvance prepustilo utiscima i počelo trodnevno stvaranje.

Vjetar je istjetivao užurbanu energiju gradske žiže iz koje smo pobjegli na mirni proplanak poviše slapova. Umjetnici su stvarali svašta... pejzaže, apstrakcije, leptire, aktove i portrete. Sve novonastale kreacije vukle su jednu zajedničku liniju, neizbrisivu "plitvičku” zelenu koja se našla barem na malenom djeliću svake slike a i skulpture.

Od fluidnosti akvarela do ekspresivne  i brutalne pastoznosti prenosili smo svoje dojmove na platna.

- sadržaj se nastavlja -

 

 

Subota je nekima bila prilika za istraživanje jedinstvenih slapova tragajući za dodatnim sjedinjavanjem sa nestvarnim krajolikom.

Domaćini Karlo i Ana-Marija Marić uz voditelja kolonije Stipu Renića stvorili su pravu obiteljsku atmosferu koju je upotpunjavao njihov prekrasni i talentirani trogodišnji sinčić Pero.

Slikarski dani predvečer su se pretvarali u raspjevana bremenska druženja koja su ratjeravala divljač i  grohotnim smijehom mamila zalutale  koreance na toplu okrijepu u Marića Pansione "PLITVICE LODGE". 

Bili su tu Antun Boris Švaljek, Anđelko Mikulić, Zdravko Soldo, Goran Milinković, Matea Martinović,Ernesto Markota, Ante Ljubičić- Car, Neven Jakovljević, Edo Unković, Stipe Ivanišević, Ivan Listeš, Josip Škelj, Mišo Baričević, Željko Uremović, Ante Milas, Dubravko Duić- Dunja, Stipe Renić, Olena Sokolovska, Ivica Šiško, Antun Mateš, Yvette Georgette Ponte , Blaženka Salavarda, Zlatko Nežić, Šime Puljić, Josip Vrbić - Tataran, Antun Krešić, Zlatko Čular, Branko Kelčec, Zorica Turkalj, Mate Turić- Croata, Darko Habek, Hrvoje Marko Peruzović i Hana Marta.

- sadržaj se nastavlja -

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

Umjetnici su doputovali iz Zagreba, Vukovara, Imotskog, Dubrovnika, Splita, Zadra, Širokog Brijega, Mostara,  Rijeke, Dusseldorfa  i Praga.

 

Tri dana prohujala su kao vjetar koji nas je pratio čitavu koloniju, no trag na platnima ostao je, te smo se sa sjetnim pogledom rastajali od slika i jedni od drugih to nedjeljno jutro.

 

Ono što je ostalo bio je neizbrisiv otisak Plitvica, obitelji Marić  i radovi prepuni  intimnih utisaka intenzivnih plitvičkih krajolika...

 

 

 

Davor Gorupić - Ris

 

 

 Foto: DPCM/Davor Gorupić - Ris

 

 Autor: Davor Gorupić - Ris

Stručna suradnica: akad. slikarica Hana Marta

 

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

Davor Gorupić - Ris

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 386 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com