Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
 
 
Prvostupanjsko oslobađanje Šešelja bila je jedna od skandaloznijih presuda haškoga suda

Presuda Šešelju - prilika za ispravljanje nekih nepravdi

 

Šešelj

 

Novosti iz svijeta

 

 

Isto mjesto, ista zgrada, u velikoj mjeri isti suci. Nakon što smo analizirali naslijeđe Haškog suda za bivšu Jugoslaviju, Međunarodni mehanizam kaznenih sudova preuzeo je preostale predmete: žalbu Karadžića, Mladića i ponovno suđenje Stanišić Simatović, a danas donosi prvu presudu - žalbenu presudu Šešelju - i ima priliku ispraviti neke nepravde.

 

Prvostupanjsko oslobađanje Šešelja bila je jedna od skandaloznijih presuda haškoga suda. Sud je zaključio da je sav onaj govor mržnje i pozivi za istrebljivanje ne-Srba, (u kojima je Šešelj prednjačio) bilo vojno legitimno ohrabrivanje vlastitih snaga. I ne samo to - Šešelj je tijekom postupka pred cijelim svijetom i svojim preživjelim žrtvama vrijeđao suce i Sud, nije se nimalo pokajao i govorio je da bi sve ponovio.

...

Da stvar bude gora, sud mu je i to omogućio - pustio ga je iz pritvora prije dvije godine, samoinicijativno, iz humanitarnih razloga. Smatrali su da je u terminalnom stadiju raka i da ima par mjeseci života. 

Trijumfalno, uz izjavu "Rasturio sam Haški sud" Šešelj se vratio u Beograd i nastavio zabranjeno političko djelovanje. Apologeti suda govore da on danas u Srbiji ništa ne predstavlja, ali kakve to veze ima u odnosu na zločine koje je počinio i inspirirao i što to znači njegovim žrtvama? 

Šešelja nema ovdje, kaže da ga presuda ne zanima, možda je i neće pročitati. Srbija se obvezala na suradnju s Haagom, kandidat je za EU, ako bude osuđen morala bi ga uhititi. No i oni su se ogradili od puštanja Šešelja prije 2 godine, rekli su da nisu to tražili i dali naslutiti da se neće smatrati odgovornim za njegovo ponovno privođenje. Osuđujuća presuda bila bi moralna satisfakcija i važna za hrvatsku državu jer bi srbijanski političar bio doveden u vezu sa agresijom na Hrvatsku i zločinima u Hrvatskoj 1990-ih. 

Presudu Šešelju pratite od 14 sati uz izravan prijenos na HTV4.

 

 

Foto: 1. Izvor

 


Priredila: Lorena Tulić

Izvor: HRT

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

 

Novosti iz svijeta

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 184 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com