Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
BLOG

PREDSJEDNIK UDRUGE

Šafarić: 1991. govorilo je srce i duša vjekovima građena u junaštvima naših predaka
Ususret 27. obljetnici obrane Novog Farkašića i Danu branitelja Sisačko-moslavačke županije!
 
    
Novi Farkašić
    

 

Piše: Ivica Šafarić - Ninja

 

 

Svaki susret s ovim dijelom naše domovine Hrvatske, s ovom grudom hrvatske zemlje koja je u samom početku agresije na hrvatsku državu doživjela strašnu patnju, razaranje i uništavanje budi uspomene ponosa i herojstva.

 

Baš na ovom djeliću, gdje rijeka Kupa dopunjuje prekrasan pejzaž banijske tradicije i ponosnog čovjeka, neprijatelj je tijekom jeseni  1991. godine naumio prodrijeti u samo srce Hrvatske, dokopati se Zagreba. Time bi osujetio stoljetnu žeđ hrvatskoga naroda da ponovo stvori svoju neovisnu samostalnu Hrvatsku. Njegove su procjene i obavještajni podaci govorili da će to biti najlakše ostvariti baš ovdje, baš preko ovih sela Banovine, gdje je rijeka Kupa pjeva o junacima obrane slobode od turskih Osmanlija.

...

Svoj naum neprijatelj je namjeravao ostvariti 17. listopada 1991. godine. Svi su njegovi planovi bili točni, sva su ratna pravila bila posložena na papiru, sve su specijalne karte bile na stolu, a rezultat je bio potpuni poraz od kojega se neprijatelj na ovome terenu nikada nije oporavio.

 

Dame i gospodo! Gdje su to neprijateljski obavještajni  podaci, planovi i taktike pogriješili? Nigdje!

Razlog njihovog neuspjeha leži u nama, braniteljima i ovom narodu. Što se to dogodilo da vojna snaga potpomognuta paravojnim skupinama Srba doživi veliki vojni i politički poraz? Ja vas ne želim sada zamarati detaljima bitke za Novi Farkašić 17. I 18. listopada 1991. godine jer su podaci već dobro znani.

Novi Farkašić

 

Želim samo ukratko  reći kako se osjećaš  i što misliš kada na tebe krenu tenkovske  nemani najsuvremenijeg tipa '84-ke i '55-ice obnovljene i stavljene u borbu „da uništavaju živu silu i tehniku“. Tome se pridodaje pješaštvo s najsuvremenijem naoružanjem JNA, topovi i ratni zrakoplovi.

Mi smo puno razmišljali prije napada. Trebalo je ostvariti obrambeni zid, pa su dobrodošle ideje iz kaubojskih i ratnih filmova. Kopali smo rovove rukama i uz ostavljeni bager, postavili protutenkovske mine i skrivali ih u hrpici zemlje ili kamenja. Tada smo mislili  i kovali planove obrane. U tijeku samog napada govorilo je srce i duša vjekovima građena u junaštvima naših predaka. Duša naroda koja teži slobodi i disanju punim plućima. Misli su strelovito putovale k roditeljima, obitelji i djeci. K svojem narodu. Za njega je vrijedilo ratovati, proliti krv ili poginuti.

- sadržaj se nastavlja -

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

Dragi prijatelji!

Danas nam često provjeravaju jesmo li zaslužili mirovine ili ne daj Bože „povlaštenu mirovinu“.

Nismo mi 1991.godine u Farkašiću razmišljali o bilo kakvoj mirovini ili plaći.

Stoga molimo te „nevjerne Tome“ da jednom za svagda odluče o našim vrijednostima u Domovinskom ratu i obrani naroda. Neka prestane izazivanje i sumnja u herojstvo istinskih branitelja koji u miru i u očaju dižu ruke na sebe.

Molimo politiku da posluša glas razuma i prestane s nametanjem protunarodnih interesa kao što su ćirilica u Vukovaru, rasprodaji narodnog blaga u ime budućeg boljeg života. Vukovar je i ostati će simbol stradanja i otpora agresoru. Neka prestanu sa stvaranjem superbogatih pojedinaca i siromašnog naroda.

- sadržaj se nastavlja -

 

Novi Farkašić

Mjesta poput Novog Farkašića su u Domovinskom  ratu stvarala temelje za konačno oslobođenje Hrvatske i trebamo ih redovito posjećivati. Stalno trebamo govoriti narodu i djeci da samostalna Hrvatska nije došla sama od sebe, već da su je stvarali hrabri ljudi koji se niti jednog trenutka nisu bojali dati vlastitu krv ili pokloniti vlastiti život za ideale slobode.

Povodom 27. obljetnice obrane Novog Farkašića čestitam Dan branitelja Sisačko-moslavačke županije.

 

BOG I HRVATI!

 

Novi Farkašić

...

URVDR "Crne Mambe" poziva svoje pripadnike na obilježavanje obljetnice, dana 20.10.2018. u Rugvici, s početkom okupljanja kod stare baze Trstenik od 12:00 sati.

(pozivnica - PDF)

 

 

Ninja

 

 Foto: DPCM

 

 

Ivica Šafarić - Ninja

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

Blog

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 410 gostiju i nema članova online

A- A A+
U kriznom je vremenu najvažnije imati:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com