Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

KULTURA

LJEPOTE HRVATSKE
Između Splita i Trogira... zastanite i skrenite prema moru, nećete požaliti
Kaštel Lukšić, Vitturi, hrvatski Romeo i Julija
 

Kaštel Lukšić

 

Ljepote Hrvatske: piše Kristina Nuić Prka

 

 

 

 

Kaštel Lukšić

 

Nedavni posjet dragih prijatelja potaknuo me napisati poneku riječ o Kaštelima, preciznije Kaštel Lukšiću.

 

Sama riječ kaštel dolazi od talijanske riječi Castelo - u prijevodu dvorac,  utvrda.  Sagradili su ga trogirski i splitski veleposjednici i plemići.

...

Grad Kaštela čini danas 7 mjesta poznatim po svojim dvorcima,  redom Kaštel Sućurac,  Kaštel Gomilica,  Kaštel Kambelovac,  Kaštel Lukšić,  Kaštel Stari,  Kaštel Novi,  Kaštel Štafilić. 

Svaki je poseban uz pravi dalmatinski štih,  poznat po maslinama i vinu crljencu koji su naši iseljenici prenijeli i proslavili  i u Americi,  no u ovom tekstu zadržati ću se na prostoru  Lukšića (jer sveukupne ljepote ovog grada ne stanu u jedan članak).  

Sagradila ga je obitelj Vitturi iz Trogira.  Prekrasan dvorac u kojem se i danas održavaju brojni koncerti nekad je bio ljetnikovac,  a danas je sjedište Muzeja grada Kaštela . Sa svojim dvorom,   dvoetažnom galerijom i izlazom na more u slučaju opasnosti plijeni pozornost. Na sjevernoj strani se nalaze dvije obrambene kule i mašikul i pokretni most kao veza s kopnom. Oko kaštela je sagrađeno selo s obrambenim zidom. 

- sadržaj se nastavlja -

 

Dvorac Vitturi

Dvorac Vitturi

Dvorac Vitturi

 

U neposrednoj blizini dvorca nalazi se park - perivoj Vitturi, klasicističkog tipa iz druge polovice 18. stoljeća,  proglašen spomenikom parkovne arhitekture. 

Nedaleko od parka Vitturi nalazi se granični kameni stup koji je označavao granicu između posjeda trogirskih i splitskih vlastelina u srednjem vijeku.  

 

Uz ljepotu samog dvorca,  uz ovu obitelj veže se jedna od najljepših ljubavnih priča, hrvatskih Romea i Julije. 

Nježna djevojka  Vitturi  Dobrila  i lijepi mladić plemić  Miljenko Rušinić  žarko su se zaljubili, a obiteljska svađa njihovih očeva zbog feudalnih prava nad seoskim težacima prisilila ih je da se  vole i sastaju  potajno.  

- sadržaj se nastavlja -

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

 

No,  kao u svakom malom "mistu",  roditelji su saznali za njihovu vezu te su, kako bi ih razdvojili, Dobrilu stavili pod strogi nadzor majke, a Miljenko je poslan   u Veneciju, u duždevu službu.

Dobrilin otac  ugovori vjenčanje svoje kćeri sa znatno starijim trogirskim plemićem Družimirom. No,  na sam dan vjenčanja,  u trenutku bračne prisege,  Miljenko spriječi vjenčanje pred zaprepaštenim župnikom i mnoštvom  svatova koji su se u tom trenutku nalazili u mjesnoj crkvi. Osvetoljubivi Dobrilin otac, konte Radoslav,  za kaznu odluči  svoju kćerku zatvoriti u koludrički samostan Sv. Nikole u Trogiru, međutim Miljenko to pokuša spriječiti dočekavši lađu na trogirskoj obali gdje  mačem izazove nered.

Sudske  ga vlasti zbog toga prognaju u franjevački samostan na otoku Visovcu, smještenom u NP Krki.  Miljenko uspije poslati poruku voljenoj Dobrili da pobjegne iz samostana.  

 Saznavši za kćerkin bijeg i povrijeđen u svojoj oholosti oca tiranina, konte Radoslav se posluži lukavstvom, pruži lažnu ruku pomirenja Miljenkovom ocu,  nagovorivši  ih  na povratak i svečano vjenčanje u Kaštel Lukšiću. 

Kaštelanski ljubavnici su prihvatili roditeljsku ponudu. Međutim, Dobrilin otac, obuzet  i mržnjom, večer nakon vjenčanja dvoje mladih,   na mostu ispred svog dvorca  ubije svog zeta iz kubure.

Dobrila je od  tuge,  nekoliko mjeseci nakon događaja,  izgubila razum, razboljela se i umrla. Njezina posljednja želja je bila da je pokopaju pokraj Miljenka u crkvici Sv. Ivana na Rušincu  iz 16. st.  U crkvici  se i danas nalazi nadgrobna ploča na kojoj piše. "Pokoj ljubovnikom". 

Kad je vidio što je napravio,  Dobrilin otac se ubio.  

Tužna ljubavna priča koja i danas privlači mnoge turiste. Spot pjesme "Ružo moja crvena" klape Sveti Juraj HRM ovjekovječio je također ovu tužnu ljubavnu priču.  

- sadržaj se nastavlja -

 

Između crkvice i dvorca  nalazi se nova župna crkva  građena u 18. st. u stilu kasnog baroka.

Prava riznica umjetnina  od kojih ističem djelo  velikog Jurja Dalmatinca,  prikaz sv. Arnira koji je prenesen  iz benediktinskog samostana u Splitu.  

Sveti Arnir biskup je u Poljicama došao je u sukob s plemenom Kačić, koji ga kamenovahu u Dubravi kod Poljica u 12 stoljeću.   

Crkva Gospe od uznesenja iz 16.st.   u gotičkom stilu nalazi se na samom sjevernom rubu starog sela. 

U Lukšiću se također nalazi i kaštel Tataglia – Ambrossini kojeg je, za svoje posjete Kaštelima,  početkom 20.st.   kupio dr. Henrik Šoulavy iz Praga i u njemu  otvorio prvi pansion.

Dan prije blagdana Svetoga Ivana Krstitelja , zaštitnika Kaštel Lukšića,  poseban je osjećaj, uz mještane, hodočastiti u crkvicu sv. Ivana od Birnja , smještenu na Kozjaku i na 631 metru nadmorske visine na misu “pod svićama”, koja počinje točno u 21 sat.

 

crkva sv. Ivana na Rušincu

 

Između Splita i Trogira...  zastanite i skrenite prema moru.  Nećete požaliti. 

Pozdravit ću Vas s kaštelanskom besidom - su dobron  vojon i zdravjen Van! 

 

 

Hrvatska kulturna baština

 

 Foto: DPCM / Lino Ursić, wikimedia.org, hrt.hr

 

Autor: Kristina Nuić Prka

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija. 

 

 

 

 

Kristina

hrenfrdeituk

Trenutno posjetitelja

Imamo 250 gostiju i nema članova online

A- A A+
Korona virus je:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com