Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

KULTURA

LJEPOTE HRVATSKE
Primorsko-goranska županija krije predivnu bujnu zeleno plavu prirodu
Zeleni Vir i Vražji prolaz: izletište za one hrabrije i mjesto divlje romantike
 

Vražji prolaz

 

Ljepote Hrvatske: piše Kristina Nuić Prka

 

 

U skrivenom kanjonu čiji je raspon od 300 do 650 metara nadmorske visine nalazi se Zeleni Vir i Vražji prolaz.

Centralna je to pozicija Gorskog kotara koja pripada Općini Skrad. Od davnina je ovo mjesto poznato kao izletište za one hrabrije...

 

Vražji prolaz 

 

Primorsko – goranska županija krije predivnu bujnu zeleno plavu prirodu. Zeleni Vir i Vražji prolaz su pravi takav primjer. Kombinacija vode i kamena, zemlje i zraka.

Vražji prolaz je uski kanjon na mjestima širine od oko samo dva metra koji nadvisuju visoke stijene kroz koji teče divlja voda potoka Jasle. Posebno je uzbudljivo uživati u prirodi šetajući se mostićima i stepenicama koje se nalaze na metalnim nosačima.

Baš kako ga često opisuju - mjesto divlje romantike.

 

 

 

Na kraju šetnje, nakon koje mještani kažu da i sam postaneš pomalo "vražji", uz veličanstvene prizore, pojavi se špilja zanimljivog imena - Muževa hišica.

Legenda veli kako je špilja dobila ime u 16 st. kad su od Turaka tu pobjegli neki od stanovnika. Špilja im je bila zamjena za hišu (kuću), a glavni junak priče je bio muž - muškarac, koji je u njenoj mračnoj unutrašnjosti sakrio svoju obitelj.

U špilji možete uživati u čarima prirode - raznolikim kamenim ukrasima, do kojih ćete doprijeti blatnim i neosvijeteljim hodnikom, a na kraju se nalazi jezerce u kojem je pronađena čak i čovječja ribica.

Naravno, izvor Zeleni vir sa sedamdeset metara visokim slapom prava je atrakcija te se ona nakon što ste svladali Vražji prolaz također ne propušta.

Upravo su te vode prije sto godina davale snagu mjesnom načelniku Josipu Lončariću na ustrajanju u svojoj ideji da se na dnu kanjona sagradi prva hidroelektrana Gorskog kotara - Munjara. Upravo ta zgrada, danas spomenik tehničke kulture još i danas ponosno stoji te uz nju lokalni vodiči pričaju priču o upornom čovjeku, njenom tvorcu.

Sve to nalazi se u malenom Skradu, pitoresknom mjestašcu nastalom ispod Skradskog vrha.

Kada ste tamo svakako ne propustite pojesti gulaš od divljači, palačinke sa sladoledom i šumskim voćem u Planinarskom domu Zeleni vir. Ma zapravo, prespavajte u njemu, te se ujutro totalno razmazite uz kavu i štrudlu od malina.

Do izletišta Zeleni vir možete doći automobilom ako u centru Skrada skrenite lijevo sa stare ceste za Rijeku iz smjera Zagreba te se zatim strmom cestom, spustite do izletišta Zeleni vir.

Ako dolazite iz pravca Broda na Kupi tada s glavne prometnice iz smjera Delnica prema Brodu na Kupi skrenite prema selu Iševnica. Cestom do sela Donji Ložac , a zatim skrenite desno na makadamsku cestu do parkirališta, pješačkom stazom uz potok Curak do planinarskog doma Zeleni vir i spomenute Munjare.

 

Hvala mojoj kolegici, turističkom vodiču Jeleni Holenko Pirc - Lynx and Fox na pomoći pri pisanju ovog članka jer samo lokalni vodiči poznaju sve skrivene ljepote svog kraja i predstavljaju ga s emocijom.

 

 

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

 

 

 

Hrvatska kulturna baština

 

 Foto: 1. DPCM / N.P.Kristina

 

Autor: Kristina Nuić Prka

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija. 

 

 

 

 

Kristina

hrenfrdeituk

Trenutno posjetitelja

Imamo 249 gostiju i nema članova online

A- A A+
Korona virus je:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com