Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

KULTURA

LJEPOTE HRVATSKE
Tijekom 15. stoljeća gospodari Koprivnice bili su kralj Zigmund Luksemburgovac,  grofovi Celjski, kralj Matija Korvin i banovi Ernušt
Kraljevski grad Koprivnica u prelijepoj hrvatskoj Podravini
 

Koprivnica

 

Ljepote Hrvatske: piše Kristina Nuić Prka

 

 

 

 

U prelijepoj hrvatskoj Podravini, najpoznatijoj turistima po malenim Hlebinama i poznatoj kući i galeriji Josipa Generalića te naivnoj umjetnosti (koja nas je proslavila diljem svijeta) smjestio se grad Koprivnica.  

 

 Ovaj grad  se u 13.st.  se razvio u gradsko naselje razvivši trgovinu, obrt i upravu te koristeći svoj  položaj na podravskoj magistrali. 

...

Već tad su građani slobodnih kraljevskih gradova imali pravo na izbor vlastitog suca te pravo slobodne trgovine. Povlastice gradskog naselja potvrdio je i kralj Ludovik I. Anžuvinac u 14. st. čime je Koprivnica postala slobodni i kraljevski grad.

Tijekom 15. stoljeća gospodari Koprivnice bili su kralj Zigmund Luksemburgovac,  grofovi Celjski, kralj Matija Korvin i banovi Ernušt. Važnu ulogu je u ta vremena  imala i utvrda Kamengrad na sjevernim obroncima Bilogore.

U 16. i 17. stoljeću Koprivnica je zadržala status slobodnog kraljevskog grada, a izgradnjom moderne utvrde (u drugoj polovici 16. stoljeća) postala je središte vojnokrajiške kapetanije. 

Ono što svakako s ponosom valja istaknuti je i da je Koprivnica već u 17. st. imala organiziranu liječničku  službu, primalje te sirotište. U gradu je čak bila organizirana malena  bolnica (hospicij), kao ustanova koja je objedinjavala brigu za bolesne s funkcijom sirotišta. U gradu je djelovao i ceh  zlatara, bravara, mačara, remenara,  kovača i sedlara.  Imali su pravo na dva godišnja sajma,  ali i organiziranu carinarnicu, što sve skupa govori o visokoj razini gospodarskog razvoja ovoga grada. 

Koprivnica je u 17. i 18. stoljeću bila na trećem mjestu po broju stanovnika u Hrvatskoj i Slavoniji. Više stanovnika su u to vrijeme imali jedino Rijeka i Varaždin.

Unutar nekadašnje vojne utvrde iz 16. st. (od koje su očuvani  samo ostaci,  a na  mjestu zidina se uz očuvani  bastion danas nalazi prelijepi  park  s paviljonom)  nalazi se župna Crkva sv. Nikole iz 17.st.  

- sadržaj se nastavlja -

 

foto: koprivnica.hr

 

Na vanjskom zidu nalaze se spomen-ploče trojici znamenitih Koprivničanaca. Sredinom 18. stoljeća uz crkvu je izgrađen barokni župni dvor, a u zidu crkve uz koju je smješten  park uzidana je rijetka renesansna stela (nadgrobni spomenik dječaku iz 17.st.)   Preporučujem posjetiti i franjevački samostan i Crkvu sv. Antuna Padovanskoga  koja krije doista dugu povijest franjevaca u Koprivnici (još iz 13. st). Barokni zidani samostan izgrađen je u 17. st., a naslanjao se na nekadašnje zemljane bedeme. U Crkvi sv. Antuna osobito je vrijedan barokni inventar, te  barokna kapela sv. Salvatora. 

Pravoslavna crkva sv. Trojice građena je u kasnobaroknom stilu 1794. godine i jedna je od rijetkih potpuno sačuvanih baroknim građevina u gradu. Unutar gradskog središta nalazi se i sinagoga iz 19. stoljeća.  

Od profanih zdanja osobitu pozornost privlači stara gradska vijećnica (kasnije sud, a danas Muzej grada Koprivnice). Ova  barokna zgrada građena je poslije velikog požara u 18. st. Nad ulaznim portalom se nalazi uklesan grb grada Koprivnice.  

Nova  gradska vijećnica dominira Zrinskim trgom,  a kamen temeljac je položio sam ban Josip Jelačić u 19. stoljeću. 

 Ispred vijećnice nalazi se  poznati spomenik biciklu. 

Iznimnom se ljepotom ističe i kuća Ožegović, djelo arhitekta Carneluttija koji je autor brojnih građevina u Koprivnici, koju ističem među brojnim baroknim kućama lijepih pročelja.  

Grad je ovo bogate povijesti u kojem svakako ne propustite mega povijesni spektakl - renesansni festival koji je Koprivnicu učinio  jednom od najzanimljivijih destinacija kontinentalnog turizma.  

https://www.renesansnifestival.hr/

 

Podravka je brand koji je nezaobilazan simbol kvalitete pa u Koprivnici možete posjetiti i Muzej prehrane - Podravka. Male tajne velikih  majstora kuhinje - Vegeta, neizostavan dodatak jelima  u više od 50 zemalja diljem svijeta, Linolada i Čokolino postali su zaštitni znak dobre kuhinje i jela koja su gotovo svima obilježila djetinjstvo.  

 Ne zaboravljam  i gastro užitke: lokalni specijalitet prge,  gorički gulaš,  ali i jela od koprive.  

 

Zašto kopriva?  

Poznata je legenda o imenu Koprivnice iz vremena najezde Mongola u 13 st.  Bela IV. Ugarsko-hrvatski kralj bježao  je pred Tatarima  prema moru. Kad je stigao do potoka Koprivnice,  nije sjašio s konja, već ga je konj u skoku izbacio iz sedla u bujne koprive.  Ljuti kralj nazvao je to mjesto Koprivnica, a stanovnike Koprivnićancima i tako je ostalo do današnjih dana. 

Ova ljekovita biljka tako je postala i  jedan od svojevrsnih simbola ovog grada,  koji svakako zaslužuje status zanimljive i lijepe destinacije kontinentalnog turizma Hrvatske.

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

 

 

 

Hrvatska kulturna baština

 

 Foto: 1. DPCM/koprivnica.hr

 

Autor: Kristina Nuić Prka

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija. 

 

 

 

 

Kristina

hrenfrdeituk

Trenutno posjetitelja

Imamo 467 gostiju i nema članova online

A- A A+
Korona virus je:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com