Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

KULTURA

LJEPOTE HRVATSKE
Devedesetih neprijatelj je palio i pljačkao Trsteno, ali hrvatski branitelji su pobijedili, a Trsteno je danas  jedna od nezaobilaznih ljepota Hrvatske kojom se ponosimo!
TRSTENO i najstariji hrvatski spomenik vrtne arhitekture - najstariji arboretum na svijetu!
 

Trsteno

 

Ljepote Hrvatske: piše Kristina Nuić Prka

 

 

 

 

TrstenoTrsteno je malo mjesto u Dubrovačko-neretvanskoj županiji u  kojem će vašu pozornost na samoj magistrali privući  spomenik poginulim Imoćanima u Domovinskom ratu na području dubrovačkog kraja i dvije visoke platane stare preko 500 godina, omjera debla od čak 12 metara. 

 

Prije više od 500 godina, Florio Jakob Antunov donio je sadnice azijske platane iz Konstantinopola i posadio ih u Trstenom.

...

Naime,  mjesto je to u kojem su stoljećima mornari i kapetani očuvali tradiciju ne vratiti se kući bez  sadnica i sjemena biljaka iz svih dijelova svijeta u svoj kraj. 

Tako je stvoren jedini arboretum na hrvatskoj jadranskoj obali,  najstariji hrvatski spomenik vrtne arhitekture i najstariji arboretum na svijetu.

Arboretum Trsteno je osnovan u 15. stoljeću na prostoru ladanjskog posjeda dubrovačke plemićke obitelji Gučetić-Gozze. Zaštićen je kao spomenik vrtne arhitekture, površine od 28 hektara. 

Poznat je po povijesnim perivojima i po zbirci sredozemnih i egzotičnih biljaka. 

Posebno lijepa je barokna  fontana iz 18. st.  s prikazom Neptuna i dviju zavodljivih,  opasnih nimfi

 

Trsteno

 

Obitelj Gučetić- Gozze je još iz davnina poznata kao ugledna i bogata  obitelji iz koje su potjecali mnogi teolozi, pjesnici, slikari, filozofi, glazbenici i povjesničari. 

Dugo godina je aktivno sudjelovala u dubrovačkoj vlasti,  a svakako treba istaknuti nedovoljno poznatog Nikolu Vitova Gučetića,  čak 7 puta dubrovačkog kneza, filozofa i polihistora čiji se golemi opus čuva u arhivima u Vatikanu.

 U svom ljetnikovcu u Trstenom prikupljao je vrijednu filozofsku i književnu biblioteku i okupljao dubrovačke renesansne pjesnike i mislioce.

Samo mjesto je bilo naseljeno već u 5. stoljeću o čemu svjedoče arheološki nalazi kršćanske kapelice i brojni stećci u okolici.

U 14. stoljeću Trsteno postaje dio Dubrovačke Republike, a tijekom 15. i 16. stoljeća dubrovačka vlastela u njemu gradi svoje ljetnikovce od kojih je svakako  najpoznatiji ljetnikovac obitelji Gučetić-Gozze. 

Jako je lijepo vidjeti i brojne zavjetne slike u župnoj crkvi Sv. Vida iz 13 st.  Uz patrona župe sv. Vida koji se slavi 15. lipnja, osobito se štuje blagdan, pod nazivom «Vojska Srca Isusova",  a u arboretum u se nalazi crkvica zaštitnika Dalmacije,  sv. Jeronima iz 16.stoljeća. 

 

Tijekom Domovinskog rata arboretum u Trstenom  je gotovo izgorio "zahvaljujući"  tzv. JNA. 

Neprijateljska vojska je popalila i opljačkala većinu objekata u Trstenom. Zatim je i 2000 g. požar uništio gotovo dvije trećine arboretuma. Iznimnim radom i trudom se popravilo puno pa brojne turiste oduševljava ljepotom. Pa ipak, mještani još uvijek pričaju o renesansnim vremenima poznatog arboretuma.

 

Trsteno

 

Za kraj današnje kolumne,  vratiti ću se na dio "Vojske srca Isusova",  blagdana koji se osobito štuje u Trstenom. Ova tradicija je jedinstvena u Dubrovačkoj biskupiji i traje od 1909. godine. Kroz pokoru i adoraciju pred Bogom moli se  oproštenje za psovke i kletve koje su ukorijenjene u hrvatskom narodu.

Jer:

"Vojska, ma kako brojna bila, neće izboriti nikakvu pobjedu. Jer Krist kaže: 'Bez mene ne možete ništa', a Pavao nastavlja: 'Kada je Bog s nama, tko će protiv nas."

Hrvatska vojska je pobijedila, a Trsteno je danas  jedna od nezaobilaznih ljepota Hrvatske kojom se ponosimo.

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

 

 

 

Hrvatska kulturna baština

 

 Foto: 1. DPCM/Kristina Nuić Prka

 

Autor: Kristina Nuić Prka

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija. 

 

 

 

 

Kristina

hrenfrdeituk

Trenutno posjetitelja

Imamo 406 gostiju i nema članova online

A- A A+
Korona virus je:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com