Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

KULTURA

LJEPOTE HRVATSKE
Prvi stanovnici ovog kraja bili su Iliri, a sam grad je poznat po svojoj burnoj prošlosti dugoj 6000 godina
Prošetajte Skradinom, predivnom hrvatskom oazom koja očarava i velike svjetske zvijezde
 

Skradin

 

Ljepote Hrvatske: piše Kristina Nuić Prka

 

 

Skradin

 

Skradin, gradić smješten 15 km od Šibenika, najpoznatiji kao prolazna stanica i ulaz u Nacionalni park Krka.

 

Prvi stanovnici ovog kraja bili su Iliri, a sam grad je poznat po svojoj burnoj prošlosti dugoj 6000 godina.

...

Skradin je u vrijeme rimske vladavine dobio ime Scardona. Nakon što je rimska Scardona bila do temelja razrušena naselje obnavljaju  Hrvati i daju mu ime Skradin. 

Većina turista  kroz grad prođe samo zbog ulaza u Nacionalni park Krka putem atraktivnih izletišta, slapova skradinskog buka, Roškog slapa, Prukljanskog jezera, franjevačkog otočića Visovca, a zanimljivo izletište je i Bribirska Glavica 15 km od Skradina - lokalitet star šest tisuća godina, među arheolozima poznat kao hrvatska Troja, na čijem području se mogu naći ostaci od prapovijesti, preko antike i srednjeg vijeka do danas, a poznat i kao  središte hrvatske države u 13. st.,  spomenik kulture najviše kategorije.  

Skradinska lijepo uređena marina mjesto je koje okuplja velike svjetske zvijezde poput Eve Longorie, Bill Gatesa, Romana Abramovića...

 

Skradin

 

Iako  se i uz samu obalu i marinu nalazi niz restorana, preporučujem prošetati se kalama ovog dalmatinskog gradića i otkriti nadaleko poznate skradinske delicije, koje su mi zapravo i bile mamac da u ovoj kolumni pišem o ovom preslatkom gradiću.

Skradinski rižot - kuha se i do deset sati uz temeljac od kuhanog pijetla, govedine i junetine. Na kraju se doda malo pršuta za aromu. Prema tradiciji samo muškarci pripremaju skradinski rižot, a začini su tajna. Naravno , upitate li stare Skradinjane zašto se rižot kuha tako dugo, u šali i s osmijehom na licu će Vam odgovoriti da je to upravo zato kako bi se muškarci mogli opravdati ženama zašto taj dan nisu radili ništa u polju, te da imaju opravdanje cijeli dan biti u konobi i piti. 

  • Koprtlje - štapići pršuta i pancete umotaju se u janjeće iznutrice i kuhaju zajedno s komadima suhog mesa. 
  • Čokalice - ribice koje žive između slanog i slatkog sloja rijeke Krke i mora 
  • Skradinska torta - poslastica od oraha, meda i badema koju su po tradiciji jeli mladenci  prije prve bračne noći. 

 

Uz ove, nadaleko poznate skradinske delicije, probajte i sušenu janjetinu, skradinski brudet od jegulje, rakiju od žužula, oraha te liker od ružinih latica uz neizostavne ušećerene bademe i suhe smokve. 

 

Skradin

 

Naravno, pričati o ovom kraju, a zaboraviti vina, bio bi grijeh. Vinorodan je ovo kraj s višestruko nagrađivanim vinarima poput Bibicha i Sladića koje svakako treba kušati uz nabrojene delicije. 

Skradin ponosno čuva i najstariju konobu u Hrvatskoj, Konobu Mate, koja je potpuno ista već 60 godina. Autohtona, slikovitim opisom,  poput 'posljednjeg Mohikanca''.

 

Već u nekoliko trenutaka šetnje ulicama s lijepim kućama šarenih fasada izgrađenih u 18. i 19. stoljeću pod utjecajima venecijanskog stila  doći ćete do glavnog trga Male gospe na kojem se ističu zgrada vijećnice i crkva Porođenja Blažene Djevice Marije, izgrađena na temeljima nekadašnje katedrale koju su razorili Turci i građena prema nacrtima vojnog inženjera Francesca Daccia. Zvonik (kampanel) je zbog svoje težine izgrađen 20-ak metara od crkve   na najbližoj litici , a njegovo podnožje je ukošeno. 

 U unutrašnjem svodu crkve nalazi se prelijepi prikaz svetog Jeronima koji me jako dojmio.  

 

Skradin

 

Sveti Jeronim, autor prijevoda Biblije na latinski jezik rodio se u Stridonu, području oko današnje Šuice, a sličnost imena se često miješala s antičkom Scardonom, tj. Skradinom. Uvijek prikazan u spilji s lavom kojeg je spasio, zaštitnik Dalmacije, poznat po svojoj izjavi: ' Oprosti mi Bože jer sam Dalmatinac''  prema današnjim granicama bi bio tretiran kao pravi Bosanac!  

 U ovakvim detaljima nalazimo ljepotu i zanimljivost povijesti... 

 

U crkvi se nalaze i vrijedne orgulje iz Nakićeve škole (smatranog graditeljem najboljih orgulja na svijetu , iz ovog kraja, a u svijetu poznatog pod latiniziranim imenom Nacchini) Nadžupsko-opatski dvor sadrži niz vrijednih umjetnčkih slika te zbirku crkvenog ruha i liturgijske ornamentike. 

Pravoslavna  crkva  sv. Spiridona  sagrađena u neogotičkom stilu datira iz 19.g. Glavninu sredstava za gradnju crkve, uz doprinose vjernika,  dala je austrijska vlada i car Franjo Josip I. Crkva se ističe brojnim ikonama i ikonostasom Rapsomanikija s Krfa iz 18. st.  

Prošetajte do ostataka skradinskog gradskog kaštela - utvrde Turina. Utvrda je izgrađena na mjestu stare liburnske gradine, najvjerojatnije za vrijeme vladavine bana Pavla Šubića u 13. stoljeću. S vidikovca se pruža prelijep panoramski pogled na  Skradin i rijeku Krku.

Zanimljivo je spomenuti i da je upravo na skradinskom buku, samo dva dana nakon puštanja u pogon prve hidroelektrane na svijetu, Niagari, upravo ovdje sagrađena prva hidroelektrana u Europi, zahvaljujući projektu Nikole Tesle, a čime je grad Šibenik postao prvi grad u Europi s javnom rasvjetom na izmjeničnu struju;  prije Londona, Pariza i ostalih svjetskih poznatih metropola. 

Svakako moram istaknuti nekoliko  manifestacija duge tradicije: "Susret dalmatinskih klapa Skradin" i klapsku pjesmu kao važan dio kulture ovog kraja, ''Glumište pod murvom''  u sklopu skradinskog ljeta i "Sajam agroturizma". 

 

 

I za kraj, kao potvrdu čudnih puteva  sudbine...

Najpoznatiji ljudi iz ovog kraja su bili Rustem-paša Opuković, veliki vezir Osmanskog carstva i poznati graditelj te Lujo Marun, hrvatski arheolog zaslužan za osnivanje Prvog muzeja hrvatskih spomenika u Kninu, čija statua se nalazi na glavnom gradskom trgu. 

 

Prošetajte ovim gradićem, otkrijte predivne prirodne ljepote Nacionalnog parka Krka, burnu povijest Bribirske glavice i ne propustite nadaleko poznatu gastrononomiju ovog kraja.

Hvala dragoj kolegici Ivanki Čogi na suradnji i ''pikanterijama'' koje samo lokalni turistički vodiči  mogu znati te prenijeti svu emociju svog kraja. 

Zdravi i veseli bili!

 

 

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

 

 

 

Hrvatska kulturna baština

 

 Foto: 1. Kristina Nuić Prka

 

Autor: Kristina Nuić Prka

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija. 

 

 

 

 

Kristina

hrenfrdeituk

Trenutno posjetitelja

Imamo 252 gostiju i nema članova online

A- A A+
Dijaspora treba imati više zastupnika u Saboru od manjinaca:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:
Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com