Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

KULTURA

LJEPOTE HRVATSKE
Grad legendi s puno zanimljivosti i zanimljivim ljudima
LUDBREG: centar svijeta, svetište Svete Krvi Isusove i zavjet Hrvatskog sabora
 

Ludbreg

 

Ljepote Hrvatske: piše Kristina Nuić Prka

 

 

 

 

Smješten u gornjoj Podravini, na istoku Varaždinske županije na prijelazu  brežuljaka Kalničke gore u pitomu podravsku ravnicu.

 

Kroz čitavu svoju povijest,  još od rimskih vremena ovaj gradić je uistinu bio pravi centar prometa, trgovine, obrtništva i vjere.  

...

Smješten uz rijeku Bednju, imao je važan strateški položaj za trgovinu  Ilira, Kelta,  tu su prolazile i tatarske te turske horde kao i vojska bana Jelačića. Čak je i prvo ime Ludbrega bilo "Transit aquam Bugne-Bednja” ili "mjesto na prijelazu Bednje."

U 1. st. Rimljani su na mjestu današnjeg Ludbrega sagradili monumentalnu građevinu  Castrum Iovia,  no tijekom vremena ostala je ruševina,  a od njenog kamena počinje se graditi srednjovjekovni grad Ludbreg.   

Iz tog vremena datira i legenda koja kaže da su upravo na ovom mjestu bili zamišljeni krugovi zemaljski, a na njihovim obodima velike metropole. 

Tu je priču potvrdio švicarski povjesničar umjetnosti dr. Erasmus Weddigen slučajnim poigravanjem šestarom i zemljopisnom kartom. Uzevši za ishodište Ludbreg, opisivao  je po karti krugove i uočio da se stvarno na toj zamišljenoj liniji nalaze veći gradovi, ne samo u Hrvatskoj, nego i šire.

- sadržaj se nastavlja -

 

Ludbreg

 

Ludbreg

 

Tako se na crti prvog kruga nalaze Varaždin, Koprivnica, Čakovec i Varaždinske Toplice koji su 20-ak kilometara udaljeni od Ludbrega, dok se na drugim, trećim i ostalim krugovima nalaze drugi europski gradovi.

Dan grada se slavi 19.ožujka,  no nadaleko je poznata manifestacija „Dan centra svijeta“, koja se obilježava 1. travnja, a temelji se na legendi o Ludbergi,  vrsnoj vinogradarki i zaštitnici grada koja je protjerala vraga zauvijek iz grada zabivši ga drvenim križem takvom silinom u zemlju da je na suprotnoj strani zemaljske kugle od silne eksplozije ostao samo mali južnopacifički otočić Antipodes.  Na manifestaciji notar upisuje građane i turiste u "Knjigu građana centra svijeta" te im daje povelju. Proslava završava zdravicom  vinom Ludberge koje se samo za tu priliku toči iz fontane.  

Posljednjih 10-ak godina Ludbreg se u prvom vikendu mjeseca svibnja pretvara u grad cvijeća. Tri dana uzgajivači iz okolnih područja, izlažu i prodaju svoje cvijeće. Tih dana u krugove centra svijeta postavlja se nova pločica grada prijatelja.

- sadržaj se nastavlja -

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

 

Mnogo je  legendi vezanih uz ovaj grad,  a jedna poznata  o  nastanku grada je i  da je Ludbreg osnovao plemić Lodbring iz Burgundije (pokrajina u Francuskoj)   u 12.st. po povratku iz križarskog rata. No bez pisanih tragova.

Ludbreg je zbog svog  položaja na "Podravskoj magistrali“, koja slijedi rijeku Dravu,  sigurno imao važnu ulogu i u vrijeme križarskih pohoda jer je dio hodočasnika i kršćanske vojske iz srednje Europe prolazio Hrvatskom prema istoku uz Dravu i Dunav.

 

Brojni su velikaši  upravljali srednovjekovnim Ludbregom koji su itekako utjecali na prilike u domovini. 

Valja istaknuti Hercega Kolomana,  plemiće roda Cer,  Ivana Chusa,  Nikola Ludbreškog,  kao i obitelj Thurocy,  Erdödy i Batthyany.  Moć ovih obitelji je bila jako velika da su čak kroz povijest pojedine velikaške obitelji  imale pravo suđenja i izricanja smrtnih kazni.  Ovaj grad odnosno samu tvrđavu nisu osvojili Turci koji su često napadali ove krajeve.  Bilo je to vrijeme  najtežih muka za ovaj kraj,  a iz tih vremena potječe i poznata legenda o čudu,  Predragocjene krvi  Kristove.  

Pri služenju jedne mise svećenik je posumnjao u mogućnost pretvaranja vina u Kristovu krv.  Tad se u kaležu pojavila krv.  Svećenik se jako prepao i uzidao kalež u zid iza velikog oltara,  a zidara obvezao na vječnu šutnju.  

 I svećenik je šutio, no na samrtnoj postelji odao je tajnu. 

Vrlo brzo se vijest o čudu saznala među ljudima koji su počeli hodočastiti. Obavijestili su i Rim o ovom događaju i čak odnijeli relikviju u Rim, na poziv Pape. Tako je 

Ludbreg postao  euharistijsko svetište jedinstveno u Hrvata,  uz priznatu i potvrđenu čudesnu pojavu Predragocjene Krvi Kristve   ukazom samog Svetog Oca. Bulom pape Leona X.

Ova kapelica se nalazi u sklopu dvorca Batthyany koji je bio renesansni kaštel sagrađen za obranu grada,  a dolaskom ove obitelji renoviran u baroknom stilu. Danas se u njemu nalazi Restauratorski zavod  kao i zanimljiv postav među kojima ističem zanimljivu Knjigu čuda, Bulu pape Leona X.i zaključke Hrvatskog sabora.  

Hrvatski sabor zavjetovao se Bogu na zasjedanju u Varaždinu u 18.st.  i donio odluku "da se ima u Ludbreškom svetištu podići zavjetna kapela u čast i za veći porast slave Presvetoj krvi Isusovoj", koje je nazvao "najvećim blagom hrvatskog kraljevstva", kako bi se spriječile daljnje smrti od kuge u Moslavini i Slavoniji.

Kardinal Alojzije Stepinac je  1940.g.  objavio poziv hrvatskom narodu da se izvrši zavjet Hrvatskog sabora i izgradi kapelica. Ali došao je rat.  

Zavjet Hrvatskog sabora je ipak izvršen, ali tek nakon 255 godina 1994.g.,  a blagoslovio ju je nadbiskup Franjo Kuharić

Sama relikvija Predragocjene Krvi Kristove, ampulica s Krvi Kristovom  nalazi se u župnoj crkvi Presvetog trojstva i čuva se u monstranci (zlatnoj pokaznici).

- sadržaj se nastavlja -

 

Ludbreg

 

U religiji  kršćanstva, sva mjesta na svijetu vezana uz Isusa Krista nazivaju se Centrom svijeta, a obzirom na ampulicu s krvlju Isusa Krista, ovo se smatra ujedno  najčvršćim dokazom cijele teorije centra svijeta.

Uvijek rado  ističem običaje koje u Ludbregu možete otkriti u "Bakinoj hiži i dedekovom dvoru" uz zanimljivu etno zbirku,  odmoriti se u prirodi i prošetati poznatim vinskim putevima i brojnim vinogradima koje čuva sv. Vinko, čiji kip je još jedan od posebnosti ovog kraja.  

Ludbreška vinska cesta  ima registriranu svoju sortu vina sa znakovitim imenom  - "Poštenjak",  a poznat je i po vinima kao što su: Rajnski rizling, Sauvignon, Sauvignon Cabernet), jela od divljači,  som obložen sa špekom, gorički odrezak, zlevenki s kiselim vrhnjem ,  zapečenim štruklima, a da se itekako drži do gastronomije svjedoči i projekt "Okusi varaždinskog kraja" u okviru nacionalnog projekta "Okusi hrvatske tradicije".  

 

Lijepi je ovo kraj s puno zanimljivosti i zanimljivim ljudima od kojih ću istaknuti Rudolfa Fozira, najpoznatijeg i najdjelotvornijeg konstruktora zrakoplova i Mladena Kerstnera, autora legendarnih Gruntovčana.

 

Naravno,  svu emociju će uvijek najbolje prenijeti oni ljudi koji tu žive i za koje svaki dio tog kraja priča priču.  Ovaj tekst je samo maleni prikaz bogatstva ovog gradića.  Ujedno i  kraj u koji ćemo se ponovno vraćati u  tekstovima.

 

 

 

Hrvatska kulturna baština

 

 Foto: DPCM / Kristina Nuić Prka / wikipedia

 

Autor: Kristina Nuić Prka

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija. 

 

 

 

 

Kristina

hrenfrdeituk

Trenutno posjetitelja

Imamo 480 gostiju i nema članova online

A- A A+
Korona virus je:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com