Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

SVIJET

"Ta potencijalna lokacija za nuklearni otpad prijeti curenjem u podzemne vode koje se ulijevaju u rijeku Unu"

 
Ministrica BiH na forumu u Beču optužila Hrvatsku zbog Trgovske gore
 

 

Novosti iz svijeta

 

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković optužila je, na međunarodnom forumu u Beču, Hrvatsku da mogućom gradnjom odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori ugrožava prava BiH i živote njenih građana koji žive uz rijeku Unu, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

 

Turković je o pitanju gradnje odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori govorila na zasijedanju 64. opće skupštine Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), koja je održana u glavnom gradu Austrije.

...

Ona je kazala kako bi taj projekt, ukoliko bi se realizirao na samoj granici s BiH, ugrozio živote do 300 tisuća ljudi.

"Ta potencijalna lokacija za nuklearni otpad prijeti curenjem u podzemne vode koje se ulijevaju u rijeku Unu, na koju se stanovništvo sjeverne BiH egzistencijalno oslanja. Državna regulatorna agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost Bosne i Hercegovine smatra da predloženo mjesto na Trgovskoj gori predstavlja visok rizik za potencijalne potrese, klizišta i poplave. Seizmička područja poput ovog ne udovoljavaju međunarodnim standardima za izgradnju takvog postrojenja za nuklearni otpad“, kazala je Turković.

Šefica bosanskohercegovačke diplomacije stoga je zatražila pomoć Europske unije i Međunarodne agencije za atomsku energiju "kako bi pomogli Hrvatskoj da pronađe sigurno i prikladno mjesto za svoj nuklearni otpad" .

Najava moguće gradnje odlagališta nuklearnog otpada u krugu bivše vojarne "Čerkezovac" na Trgovskoj gori već godinama je povod negativnim reakcijama u BiH.

Ocjena je vlasti te zemlje kako bi skladištenje tog otpada u blizini Une predstavljalo "ekološku bombu", jer u BiH tvrde kako je tlo na Trgovskoj gori porozno i nestabilno te stoga neprikladno za skladištenje.

Gradnji se protive i vlasti hrvatske općine Dvor.

Prema nacionalnom programu provedbe strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva, kojega je hrvatska vlada donijela potkraj 2018., Trgovska gora i Čerkezovac predviđeni su kao lokacija dugoročnog skladišta tog otpada. Tu bi se skladištio nisko i srednje radioaktivni otpad iz Krškog, kao i institucionalni radioaktivni otpad nastao na području Hrvatske.

Sada je u tijeku izradu projektne dokumentacije, sigurnosnih studija i studije utjecaja na okoliš, temeljem istražnih radova čiji je cilj utvrditi geološke i druge karakteristike terena te provesti radiološka mjerenja radi utvrđivanja postojeće razine radioaktivnosti okoliša.

 

 

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: Hina

 

Vezani naslovi

Novosti iz svijeta

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 337 gostiju i nema članova online

A- A A+
Treba li uvesti obvezno Covid-cijepljenje za sve građane RH?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com