Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

SVIJET

EK je Londonu poslala pismo upozorenja, Britanija za odgovor ima mjesec dana

 
Europska komisija
 

 

Novosti iz svijeta

 

Europska komisija (EK) pokrenula je u četvrtak postupak protiv Velike Britanije zbog kršenja ugovora o povlačenju iz Europske unije.

 

EK je Londonu poslala pismo upozorenja, što je prvi korak u postupku zbog povreda prava Unije. Britanija za odgovor ima mjesec dana.

...

Ako njime bude nezadovoljna, EK može poslati obrazloženo mišljenje i ako se problem ne riješi podnijeti tužbu pred Sudom EU-a.

Donji dom britanskog parlamenta potvrdio je u utorak nacrt zakona koji dovodi u pitanje neke obveze Ujedinjenog Kraljevstva iz ugovora o razdruživanju s EU-om, unatoč prijetnji sudom iz Bruxellesa i nesuglasicama unutar Konzervativne stranke.

Prema ugovoru, obje strane moraju poduzeti odgovarajuće mjere kako bi osigurale ispunjenje obveze koje proizlaze iz toga sporazuma.

Donošenjem spornog zakona, "Ujedinjena Kraljevina je prekršila svoju obvezu da djeluje u dobroj vjeri, kako je predviđeno člankom 5. ugovora o razdruživanju. EK stoga pokreće postupak zbog povrede prava Unije u skladu s odredbama ugovora o razdruživanju", objavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Spornim zakonom mijenja se protokol o carinskim aranžmanima za Sjevernu Irsku, što je bilo jedno o najtežih pitanja u pregovorima o razdruživanju. Zbog tih najava posebno je zabrinuta Irska, koja jedina ima kopnenu granicu s Velikom Britanijom, ali i Sjeverna Irska koja je dio Velike Britanije.

Sporazum o razdruživanju stupio je na snagu 1. veljače 2020. i njegov ključni dio je protokol o Irskoj/Sjevernoj kojemu je cilj zaštititi mir i stabilnost na otoku.

Istodobno se ovaj tjedan u Bruxellesu održava zadnji krug pregovora o budućim odnosima između EU-a i Britanije, koji do sada nisu rezultirali nikakvim pomakom.

Budući da zadnji dan ove godine istječe prijelazno razdoblje tijekom kojeg se Velika Britanija tretira kao članica EU-a, ali bez prava odlučivanja, sve je manje vremena za novi sporazum.

Bez sporazuma o budućim odnosima došlo bi do naglog prekida veza koje su stvarane tijekom britanskog članstva od 1973.

 

 

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: Hina

 

Novosti iz svijeta

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 311 gostiju i nema članova online

A- A A+
Treba li uvesti obvezno Covid-cijepljenje za sve građane RH?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com