Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
 
 
Tesla Roadster postao prvo vozilo poslano u sunčevu orbitu

SpaceX u svemir lansirao najsnažniju raketu u povijesti

 

SpaceX

 

Novosti iz svijeta

 

 

Iz Kennedyevog svemirskog centra u Cape Canaveralu u Floridi večeras je u svemir lansirana nova Falcon Heavy 'jumbo' raketa koju je izgradila tvrtka Space Exploration Technologies, a koju je osnovao, kao i kompaniju Tesla Motors, poduzetnik Elon Musk.

 

Falcon Heavy je najsnažnija raketa koja postoji i najmoćnije svemirsko vozilo koje je uzletjelo iz SAD-a otkako je NASA raketama Saturn 5 posljednji put prevela astronaute na Mjesec prije 45 godina. Uspjeh tog lansiranja vjerojatno će kalifornijskoj tvrtki SpaceX osigurati prednost nad konkurentima koji traže velike ugovore s NASA-om, američkim vojnim i satelitskim tvrtkama, pa čak i plaćaju svemirske turiste.

...

Falcon Heavy, pogonjen s 27 motora koji mu daju potisak, izgrađen je od tri Falcon 9 raketa jedna je u sredini, a dvije na bokovima služe kao pojačala. Te dvije rakete trebale bi se nakon lansiranja spustiti padobranima na Cape Canaveral, dok bi središnja raketa nakon leta trebala sletjeti na brod u Atlanti.

Putnik koji se vozi na vrhu Falcon Heavya je Tesla Roadster koji je tako postao prvo vozilo poslano u sunčevu orbitu.

Volim pomisao o automobilu koji beskonačno vozi kroz svemir. Možda ga otkriju izvanzemaljska rasta u budućnosti, poručio je na Twitteru milijarder, poduzetnik i osnivač Tesle i SpaceX-a Elon Musk.

 

Falcon Heavy dizajniran je za prenošenje znatno veće težine od tog automobila, a SpaceX se hvali svojom sposobnošću da može poslati u zemljinu orbitu teret od otprilike 70 tona, uz trošak od 90 milijuna dolara po lansiranju.

To je dvostruko veći kapacitet od onog koji omogućuje postojeća američka svemirska flota, sačinjena od Delta 4 Heavy United Launch Allianca (ULA) zajedničkog pothvata Lockheed Martina i Boeinga, i to za svega četvrtinu sadašnjeg troška.

Nova raketa trebala bi SpaceX-u omogućiti ulazak u dvije ključne arene koje zahtijevaju veći kapacitet od one koju omogućuje Falcon 9, a to su geostacionarne orbitalne misije za isporuku satelita koji kruže Zemljinim ekvatorom istim tempom kao što se Zemlja rotira te za u istom ritmu kao rotacija planeta i za istraživanja izvan Zemlje.

 

Tesla Roadster

 

Foto: 1.Izvor

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: HRT

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Novosti iz svijeta

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 288 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
U drugom krugu predsjedničkih izbora biti će:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

DOMOLJUBNI PORTAL - 2019 - CrneMambe.hr